Funkcionere ANB pitali odakle im stanovi

Kao građani saslušani bivši direktor Vladan Joković i šef podgoričkog ANB MIlan Kovačević
614 pregleda 28 komentar(a)
Fabrika duvana, Mojkovac, Foto: V. Baltić
Fabrika duvana, Mojkovac, Foto: V. Baltić
Ažurirano: 24.10.2015. 06:24h

Direktor Uprave carina Vladan Joković i šef podgoričkog ANB-a Milan Kovačević saslušani su prošle sedmice u Specijalnom tužilaštvu u okviru istrage koju to tužilaštvo vodi u predmetima šverca cigareta i goriva, rekli su nezvanično “Vijestima” izvori bliski istrazi.

Joković i Kovačević su saslušani u svojstvu građana i pred tužiocima su odgovarali na pitanja u vezi sa kupovinom stanova od firme “Werisan”, preko koje se navodno taj šverc godinama odvijao.

Pored njih dvojice, uskoro će svoj iskaz u Specijalnom tužilaštu u svojstvu građana dati i bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladeta Vlatko Rakočević, nekadašnji šef mojkovačke tajne službe i Dejan Tomović aktuelni šef jedne od uprava u ANB-u.

Njih četvorica stanuju ili su stanovali u stanovima koje je gradila firma “Neksan” od 2010. godine.

Joković, tadašnji direktor ANB-a, kupio je tada stan za 100. 800 eura, a Rakočević za 71.232 eura.

Joković je tada bio direktor ANB-a.

Samo je Tomović stan odmah preveo na sebe, a stanovi ostala tri službenika tajne službe u registru Uprave za nekretnine vodila su se sve do 2013. na firmu “Werisan”, koja je u zgradi “Neksana” posjedovala ta četiri stana.

Rakočević je stan prodao u julu 2013., nakon što je dobio višegodišnji sudski spor u vezi sa njegovim plaćanjem.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, sva četvorica su kupoprodajne ugovore sklopili sa direktorom “Werisana” Draganom Nikolićem.

Dragan Nikolić je u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) registrovan kao vlasnik firmi “Werisan”i "Bonik OIL", koje su već godinama pod istragom tužilaštva i policije zbog navodnog učešća u fiktivnom švercu nafte između 2006. i 2009. godine, kojim je crnogorski budžet oštećen za najmanje 20 miliona eura.

"Vijesti" su tokom 2011. godine, istraživanjem koje se baziralo i na upoređivanju podataka crnogorske Uprave carina o izvozu i kosovske carine o uvozu goriva, utvrdile da su na Kuli "oprani" papiri za 1.675 cisterni, odnosno za oko 58 miliona litara nafte.

"Vijesti" su tada pisale, na osnovu zvaničnih i nezvaničnih izjava sagovornika, da je "pranje" papira preko kojih je navodno fiktivno izvoženo gorivo u to vrijeme praktično bila javna tajna u Rožajama i da su policajci i carinici za to vrijeme, navodno, primili mito od oko dva miliona eura.

U tom švercu, pored firmi “Werisan” i "Bonik OIL", učestvovali su navodno i nikšićki "Neksan" Miodraga Davidovića, državni cetinjski „Montenegrobonus" i "Jugopetrol" koji su navodno fiktivno izvozili gorivo u saradnji sa više kosovskih preduzeća.

Licencu za transport koju izdaje Regulatorna agencija za energetiku tada je imao samo „Jugopetrol"

"Vijesti" su tada pisale i da je vlasnik 15 cisterni koje su za crnogorske izvoznike vršile prevoz nikšička firma ,,M.N. Press", čija je osnovna djelatnost štamparska, prema podacima CRPS-a. Kao jedan od osnivača firme navodi se Nikola Mrkić, koji je sa bratom Aleksandrom pominjan zbog navodne umiješanosti u šverc cigareta iz mojkovačke fabrike duvana "Tara". Izvršni direktor "M.N. Pressa" je Slavko Musić, a osnivač Ratko Radojičić. Musić je osuđen na višemjesečnu kaznu zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti ekipe "Vijesti" kod hangara braće Mrkić u Donjoj Gorici u februaru 2011. "Vijesti" su tada istraživale sumnje da se u mojkovačkoj fabrici proizvode i švercuju lažne cigarete.

"Vijestima" je u Vrhovnom državnom tužilaštvu rečeno da su istrage o navodno nelegalnim poslovima u fabrici “Tara” u Mojkovcu i fiktivnom švercu goriva i dalje aktivne u Specijalnom tužilaštvu.

Firma Dragana Nikolića “Werisan”, prema podacima CRPS, nalazi se u Ulici kralja Nikole na broju 122, na istoj adresi na kojoj je registrovana firma "Monte papirus" Verice Tomović, a čiji je osnivač Vujica Tomović kojeg su, fantomski vlasnici stvarne fabrike cigareta "Tara" u Mojkovcu, predstavljali kao glavnog čovjeka u tom biznisu, što on nikada nije javno demantovao.

Prema podacima iz CRPS Dragan Nikolić je vlasnik firme "Bonik 0IL", sa sjedištem u Kokotima bez broja, "Werisan” u Ulici kralja Nikole 122 na Zabjelu koja se, prema registru, bavi trgovinom na veliko hranom "uključujući ribe, ljuskare i mekušce". Joković nije odgovorio na pitanja "Vijesti" da li je lično kupio stan od firme "Werisan" ili ga je dobio od ANB-a i, ukoliko ga je sam kupio, odakle mu novac.

Ni na pitanja zašto je stan preveo tek 2013. godine, da li je lično potpisao ugovor sa direktorom firme "Werisan" Draganom Nikolićem i kakav su ugovor imali od 7. juna 2010., kada je kupio stan do 2013. godine kada ga je preveo na sebe, “Vijesti” nijesu dobile odgovor. I Milan Kovačević je odbio da razgovara sa novinarom “Vijesti”.

"Poplava" uništila dokumenta o poslovanju Rakočevića...

Specijalno tužilaštvo je prije dvije godine tražilo dokumentaciju o poslovanju etnosela "Imanje Rakočević" čiji je vlasnik sada penzionisani visoki funkcioner ANB-a i predsjednik Rukometnog kluba Mojkovac, kontroverzni Vladeta Vlatko Rakočević.

Ono je tada pokušavalo da uđe u trag Draganu Nikoliću, koji je uplaćivao velike sume novca i poslovao sa te dvije firme.

Nezvanični izvori “Vijesti” godinama tvrde da je Rakočević, navodno jedna od važnih karika šverca cigareta i goriva u koji su umiješani i neki bivši i sadašnji visoki funkcioneri službi bezbjednosti.

Dokumentacija tada nije data tužilaštvu jer je, navodno, uništena u poplavi koja je zahvatila i poslovne knjige “Imanja Rakočević” i poslovne knjige Rukometnog kluba Mojkovac. “Vijesti” nijesu uspjele da saznaju da li je ta dokumentacija uništena u istoj poplavi.

Te 2013. godine, kada tužilaštvo nije moglo da uđe u trag direktoru firme “Werisan” Draganu Nikoliću, služebnici ANB su uredno prevodili stanove sa njegove firme na svoje ime.

Izvor "Vijesti" je kazao da je Nikolić iz Bele Palanke u Srbiji, a da mu je u crnogorski pasoš kao adresa upisano "Donji Crnci", selo u Piperima kod Podgorice sa 186 stanovnika, prema popisu stanovništva iz 2011. Nikolić je dobio crnogorsko državljanstvo u julu 2010. godine.

Jedan od ključnih zakonskih uslova da se dobije crnogorsko državljanstvo je pozitivno mišljenje Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: