Ovih pet zdravih namirnica izbjegavajte da dajete djeci

Zdrava ishrana svakako je bitna tokom odrastanja mališana, međutim, neke od zdravih namirnica ipak djeci ne treba davati u ranijem periodu.
62 pregleda 5 komentar(a)
beba, Foto: Fslocal.com
beba, Foto: Fslocal.com
Ažurirano: 23.10.2015. 06:15h

Uravnotežena ishrana ključ je zdravlja.Ponekad zdrave namirnice mogu prouzrokovati mnogo problema za malu djecu. 1. Med Djeci do dve godine starosti ne sme da se daje med, jer može sadržati toksin Clostridium botulinum koji izaziva trovanje po imenu botulizam. Imunitet odrasle osobe sposoban je boriti se protiv pojave te tvari, ali ne i dječji, pa ga je bolje u potpunosti izbjegavati u ranim godinama vašeg mališana. 2. Nepasterizovano mlijeko Kravlje mlijeko sadrži mliječne proteine koje djeca do godine dana života ne mogu svariti, pa se ne preporučuje uvođenje ove namirnice u dječju prehranu prije prvog rođendana. No, u mlađem uzrastu valja izbjegavati i domaće mlijeko koje nije prošlo proces pasterizacije.

Domaće mlijeko je puno ukusa, a neki vjeruju i da je bolje od onog industrijskog, ipak može sadržati bakterije koje mogu izazvati probavne smetnje kod djece. 3. Neke vrste riba Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina i proteina te se preporučuje njena konzumacija od najranijeg uzrasta. No neke vrste ribe poput tune, sabljarke i skuše mogu sadržati značajne tragove žive koje će naškoditi živčanom sistemu djeteta, pa ih treba skloniti s jelovnika mališana. 4. Citrusno voće Limun, limeta, grejp i narandže dio su zdravih plodova iz porodice citrusa koju karakteriše visoki procenat vitamina C. Ipak, ove plodove karakteriše i visoka kiselost koja može nadražiti osjetljivi želudac djeteta. Upravo zato preporučuje se da izbjegavate davanje ove hrane djeci mlađoj od godine dana.

5. Hrana koja izaziva nadutost Brokoli i grašak samo su dio namirnica s visokim procentom prehrambenih vlakana koji poboljšavaju probavu, ali i izazivaju jake gasove. I dok oni kod odraslih osoba izazivaju tek neugodu, kod male djece mogu prouzrokovati jake bolove u predjelu stomaka, pa je bolje pričekati s uvođenjem ovakvog tipa hrane u ishranu najmlađih.

Izvor: zadovoljna.hr

Bonus video: