ŠTETA SE NEĆE NADOKNADITI...

Katnićeva procjena koštaće Budvu 400.000 eura

Imovina kojom je garantovano da će Svetozar Marović vratiti gotovo 1,1 milion eura vrijedi znatno manje nego što je utvrdio sudski vještak po nalogu SDT-a
59 pregleda 0 komentar(a)
Milivoje Katnić, Foto: Luka Zeković
Milivoje Katnić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.11.2018. 14:19h

Javni izvršitelji utvrdili su da sva založena imovina kojom su braća Marović garantovala da će Svetozar - šef budvanske kriminalne grupe, izmiriti sudsku kaznu od gotovo 1,1 milion eura, vrijedi upola manje nego što je procijenio sudski vještak.

Prema saznanjima “Vijesti”, sudski vještak kojeg je angažovalo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čijem čelu je Milivoje Katnić, svu (ne)pokretnu imovinu bjegunca Marovića i njegovog brata Dragana procijenilo je na 570.000 eura.

Vještak kojeg su angažovali izvršitelji procijenio je, međutim, da nekretnine vrijede 285.000 eura, potvrđeno je “Vijestima”.

Prema najnovijoj procjeni, Svetozarova i Draganova imovina vrijedi po oko 142.000 eura.

S obzirom na to da je imovina Svetozarovog sina Miloša procijenjena na 456.000 eura, gotovo 100.000 manje nego što je utvrdio sudski vještak po nalogu SDT-a, jasno je da Opština Budva prodajom zemlje i vikendica porodice Marović neće moći da nadoknadi štetu od 1.096.481 eura koju je pričinio bivši visoki funkcioner DPS-a.

Prilikom sklapanja dogovora sa tužilaštvom, Svetozar je priznao da je, kao šef kriminalne grupe, za toliko oštetio gradsku kasu u osam korupcionaških afera...

Zbog bitne razlike u vrijednosti imovine, Opština Budva će uložiti prigovor Višem sudu i SDT-u na nalaze vještaka, rečeno je “Vijestima”.

Krajnji rok da Svetozar Marović uplati novčanu kaznu u budvansku kasu istekao je 10. oktobra prošle godine, nakon čega je Opština Budva zatražila od javnih izvršitelja da blokiraju imovinu svih članova porodice koji su garantovali da će novac biti uplaćen.

Izvršitelji su donijeli rješenja, a potom su angažovani i vještaci kako bi se procijenila imovina, za koju je prethodno, na zahtjev SDT-a, podgorički Viši sud dobio privremenu mjeru zabrane otuđenja. Javna izvršiteljka Snežana Pavličić je prije gotovo pola godine, na predlog Opštine, donijela rješenje za naplatu 1.096.481 eura, kojom je blokirana Svetozarova imovina. Izvršiteljka je blokirala sve njegove bankovne račune u Crnoj Gori, sa kojih je Opština uspjela da naplati svega 460 eura.

Nakon procjene, trebalo je da bude naložena prodaja automobila i Marovićeve đedovine na Jazu i u grbaljskom selu Krimovica.

Blokirane su dvije parcele na Jazu od ukupno 1.600 kvadrata koje su kategorisane kao šume, a polovina je vlasništvo Marovića.

Izvršenje se odnosi i na livadu od 1.274 kvadrata, 615 kvadrata pašnjaka i 2.190 kvadrata šume na Krimovici, a Marovići su vlasnici četvrtine tih nekretnina.

Nakon procjene, na prodaju će i osmina vlasništva Marovića na lokalitetu Dubraljevina, gdje Svetozar sa rođacima ima ukupno 5.357 kvadrata šuma i pašnjaka i četiri vikendice, od po 51, 68, 89 i 107 kvadrata.

Pokušaj prodaje 10.000 kvadrata u zaleđu Jaza, kojom je Miloš garantovao za svoga oca, a koja je procijenjena na 456.000 eura, propala je prošle sedmice jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Javni izvršitelj Darko Rajković ponovo je za 13. decembar zakazao novo ročište za prodaju zemlje u zaleđu plaže Jaz.

Zemlju nije htjela da preuzme i uknjiži na sebe ni Opština Budva.

Svetozar i Miloš Marović već više od godinu nalaze se u Beogradu, iako ih Crna Gora potražuje zbog izdržavanja zatvorskih kazni.

Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27.000 kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime je opštinska kasa oštećena za 1,4 miliona eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385.000 eura, koju je prije godinu i izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podnio je zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi.

Svetozar se i dalje navodno liječi u Beogradu, a čeka ga četvorogodišnja robija.

Preporučujemo za Vas