Neobična izložba u Orseju: Sjaj i bijeda, slike prostitucije

Umjetnici su naročito bili inspirisani dvosmislenošću žena u kafanama, što se može vidjeti na slikama poput Degaove “Apsint”
80 pregleda 0 komentar(a)
Orsej, izložba
Orsej, izložba
Ažurirano: 22.10.2015. 16:34h

U pariskom Muzeju Orsej istražuju umjetničku fascinaciju procvatom prostitucije u 19. vijeku, kako ističu, prvom velikom izložbom posvećenoj toj temi.

“ Sjaj i bijeda. Slike prostitucije” obuhvata djela od 1850. do 1910. francuskih i međunarodnih slikara poput Eduarda Manea, Edgara Dega, Anrija de Tulouz-Lotreka i Vinsenta van Goga.

Kustos izložbe Izolda Pludermaher rekla je da su umjetnici koji su izabrali prostituciju kao žarište svog zanimanja bili željni prekinuti s tradicionalizmom koji je često dominirao buržoazijom.

“Umjetnici koji su promišljeno izabrali da predstavljaju modernu prostituciju žele da krše pravila i prestraše buržoaziju”, rekla je ona.

Pludermaher je dodala da su mnogi umjetnici portretisali žene u pariskim kafanama tokom “sata apsinta” između 17 i 19 predveče.

Umjetnici su posebno bili inspirisani dvosmislenošću žena u kafanama, što se može vidjeti na slikama poput Degaove “Apsint”. Svijet javnih kuća, takođe, im je bio vrelo inspiracije.

“Mjesta u kojima se odvijala prostitucija, mjesta zabave i društvenog života, javne kuće, ali i kafane i kabarei, vizuelno su bili vrlo zanimljivi”, istakla je Pludermaher.

“Posebno specifično osvjetljenje, plinske i potom električne svjetiljke, prikazuje te žene odjevene na vrlo skandalozan način, vrlo živih boja. One su se i šminkale na drukčiji način nego što su to činile ondašnje buržujke”, kazala je Pludermaher.

Kasno 19. i rano 20. stoljeće raspolaže i mnogim fotografijama prostitutki.

“Fotografije nas podsjećaju na realnost tog fenomena i ne ostavljaju posjetiocima prostor za romantizirani pogled”, rekla je Pludermaher.

Bonus video: