Trka za prestiž, nagrade i olimpijske norme

Na internacionalnom 22. Podgoričkom maratonu, koji će biti održan u nedjelju, nastupiće 444 maratonaca i polumaratonaca iz 38 država
0 komentar(a)
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2015. 13:33h

Na internacionalnom 22. Podgoričkom maratonu, koji će biti održan u nedjelju, nastupiće 444 maratonaca i polumaratonaca iz 38 država, saopštila je Direkcija manifestacije. Navodi se da će, u obje konkurencije, polumaraton trčati 260, a maraton 184 takmičara.

Maraton, koji će biti i Prvenstvo Balkana u toj atletskoj disciplini, ove godine se održava 22. put, a kao i prošle maratonci će proći kroz Golubovce, Mataguži i Tuzi. Start i cilj maratona biće na podgoričkom gradskom trgu. Trčaće se i polumaraton od Danilovgrada do Podgorice.

U okviru manifestacije, prvi put ove godine, biće održane trke zadovoljstva na pet i deset kilometara.

Rezultati sa maratona računaće se za prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu za muškarce i žene. Podgorički maraton nalazi se u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), a staza ima međunarodni sertifikat.Podgorički maraton je i član Udruženja profesionalnih maratona svijeta od 2010. godine, a nalazi se i u njegovom kalendaru.

Predsjednik Organizacionog odbora, Boris Mugoša, kazao je da je Podgorički maraton zahvaljujući rezultatima postao brend Glavnog grada i da predstavlja jednu od najvećih atletskih priredbi u regionu.

“Za pohvalu i poštovanje je što 22. put organizujemo maraton na tako zavidnom nivou, što je rijetkost ne samo u Crnoj Gori već i u regionu. Takmičari će ove godine moći da ostvare norme za Olimpijske igre, a prvi put na maratonu imaćemo doping kontrolu. Raduje i činjenica da je ove godine prijavljen rekordan broj takmičara, oko 650, u svim atletskim disciplinama”, kazao je Mugoša na zvaničnoj promociji maratona.

On je najavio da će ponovo trčati crnogorska rekoderka Slađana Perunović, kao i da ga raduje nastup rekoderke Podgoričkog maratona Olivere Jeftić. Mugoša je saopštio da će na ovogodišnjem maratonu trčati i Drago Boroje iz Futoga i Drago Knežević iz Beograda, koji su jedini do sada istrčali sve maratone u Podgorici.

Predsjednik Atletskog saveza, Milorad Vuletić kazao je da je značaj maratona ne samo u sportskom i rekreativnom, već i na promotivnom planu Podgorice i države Crne Gore. On je najavio da će Podgoricu tokom maratona posjetiti predsjednik Evropske atletske federacije Sven Hansen i njegov prvi zamjenik Dobromir Karamarinov.

“Nadam se da ćemo, kao i uvijek, biti dobri domaćini. Dolazak čelnika Evropske atletske asocijacije najbolje govori o značaju koji ima naš marathon u regionu, pa i šire. ASCG će u okviru maratona organizovati promociju projekta, iz programa Svjetske atletske federacije, a tiče se dječije atletike. To je interesantan projekat koji će se ove i naredne godine biti održan u desetak gradova u Crnoj Gori”, kazao je Vuletić.

Direktor manifestacije, Vojislav Marković, kazao je da su svi poslovi u organizaciono-tehničkoj strukturi organizacije manifestacije su uspješno završeni.

“U 56 segmenata organizacije manifestacije, u njenom opsluživanju od starta do cilja,kao i u pratećim trkama, učestvovaće oko 800 osoba”, kazao je Marković.

Ukupan nagradni fond maratona iznosi 16,7 hiljada eura, a pobjednicima najduže atletske discipline u obje konkurencije pripašće po 2.000 eura.

Najbolji rezultat u pethodnih 21 godinu, dva sata, 11 minuta i 41 sekundu, ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine. U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Olivera Jeftić (2:31,18) ostvaren 2009. godine.

Prošle godine pobijedili su Kenijac Silas Kipčirčir Toek i Olivera Jevtić iz Srbije.

Start nedjeljnog maratona zakazan je za devet sati.

Bonus video: