Izložba Boruta Peterlina: Starom tehnikom o novim temama

Snimci su napravljeni starim harmonika foto-aparatom, tehnikom mokre kolodijumske ploče
0 komentar(a)
Borut Peterlin, Foto: Privatna arhiva
Borut Peterlin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 22.10.2015. 13:20h

Izložba slovenačkog umjetnika i fotografa Boruta Peterlina “Great Depression” biće otvorena večeras u Ateljeu Dado na Cetinju, a obuhvata seriju fotografija na kojima su zabilježene stvari koje su radnici ostavili za sobom nakon što su njihove kompanije bankrotirale.

Snimci su napravljeni starim harmonika foto-aparatom, tehnikom mokre kolodijumske ploče. Ta starinska tehnika, prema navodima Peterlina, u skladu je sa temom “velike depresije”, stvarajući emocionalnu distancu od događaja na samim fotografijama. Cilj Peterlina bio je da napravi niz slika koje će izgledati staro poput nekog dokumenta o događaju iz daleke prošlosti. Peterlin je želio da tom serijom fotografija posmatrač osjeti da su takvi događaji “prepušteni dijelu istorije koji ne može da se ponovi, jer je društvo naučilo lekciju”.

“Uprkos starinskom fotografskom procesu, ne pokušavam da zamaskiram savremenu temu. Starost procesa u kombinaciji sa temom naglašava tenziju između naslova i estetike naspram dokumentarne prirode savremenih događaja”, naveo je Peterlin povodom izložbe.

Peterlin je diplomirao na Praškoj akademiji (FAMU). Dobio je 2000. godine stipendiju u Benetonovom istraživačkom centru za komunikacije “Fabrica” i počeo da radi sa Olivijerom Toskanijem. Potom je 2001. osnovao Fotopab festival dokumentarne fotografije i sedam godina bio njegov umjetnički direktor. Otpočeo je 2003. i saradnju sa nedeljnikom “Mladina” i od 2006. do 2011. bio urednik fotografije tog časopisa. Trenutno je njegova pažnja usmjerena je na “starinsku avangardu”, fotografske tehnike XIX vijeka, sa posebnim akcentom na tehniku mokre kolodijske ploče.

U okviru izložbe u Ateljeu Dado, čiji je kustos Mirjana Dabović-Pejović, 23. oktobra biće održana prezentacija radova Peterlina prilikom koje će biti demonstriran postupak “mokri kolodijum na staklu”, fotografska tehnika iz 1851. godine.

Bonus video: