Preživio torturu, a oglašen krivim

Moračanin je rekao da je u avgustu prošle godine preživio torturu u kolašinskoj policiji, a unutrašnja kontrola MUP-a utvrdila je da su policajci prekoračili ovlašćenja kada su ga hapsili
203 pregleda 13 komentar(a)
Moračanin Neđeljko, Foto: Savo Prelević
Moračanin Neđeljko, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.10.2015. 05:24h

Kolašinac Neđeljko Moračanin oglašen je juče krivim, jer je sprečavao policajce u obavljanju službene dužnosti.

Prvostepenom presudom sutkinje Osnovnog suda Kolašin Mirjane Čepić, osuđen je na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca na godinu.

Moračanin je rekao da je u avgustu prošle godine preživio torturu u kolašinskoj policiji, a unutrašnja kontrola MUP-a utvrdila je da su policajci prekoračili ovlašćenja kada su ga hapsili.

Prvim optužnim aktom, tužilaštvo je Moračanina teretilo za napad na policajce Mladena Boškovića i Radojicu Popovića. Pred kraj procesa, tužilac je prekvalifikovao djelo u sprečavanje službenika u vršenju službenih radnji.

„Žalićemo se Višem sudu, jer Moračanin nije kriv. U prilog tome su i iskazi devet svjedoka građanina i kontradiktorne izjave četiri policajca. Ubijeđena sam da će Viši sud oboriti ovakvu presudu”, kazala je braniteljka Moračanina, advokatica Gorica Vujisić.

Ona je u završnoj riječi kazala da je tužilaštvo zamijenilo teze, jer je u Izvještaju unutrašnje kontrole navedeno da su izjave policajaca Boškovića i Popovića kontradiktorne.

Unutrašnja kontrola je, tvrdi ona, utvrdila da su dvojca policajaca prekoračili granice službenih ovlašćenja, na način što su prema Moračaninu prekomjerno upotrijebili silu.

„Ni u ranijim slučajevima, gdje su pomenuta dva policajca tukli građane, tužilaštvo nije podizalo optužnicu protiv njih, već protiv građana, pa je očigledno da imaju zaštitu. Batine koje sam dobio te noći u avgustu sada smatram da su i od ruke tužilaštva, jer da su radili kako treba, Bošković i Popović više ne bi nosili uniformu”, rekao je Moračanin

Bonus video: