Podgorica voli džudo - praznik sporta i mladosti

Manifistacija podržana od strane Glavnog grada, ali i pomognuta od nekoliko sponzora, bila je pravi praznik sporta i mladosti.
128 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica voli džudo, Foto: Džudo savez Podgorica
Podgorica voli džudo, Foto: Džudo savez Podgorica
Ažurirano: 21.10.2015. 17:04h

U nedjelju je u oganizaciji Džudo saveza Podgorice održana je manifestacija “Podgorica voli džudo”.

Manifistacija podržana od strane Glavnog grada, ali i pomognuta od nekoliko sponzora, bila je pravi praznik sporta i mladosti.

Najavu da će to zaista tako biti dali su članovi KUD “Crvena stijena” odličnim nastupom njihovog folklornog ansambla i orkestra, da bi se okupljenima obratili veteran Božidar-Đido Markuš, predsjednik DžSP gospodin Kadrija Kurpejović. te sekretarka sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada gospođa Nela Savković-Vukčević.

"Džudo je vještina potekla iz plemenitih namjera, i u svojoj osnovi protkana je filozofijom. Oni koji ne poznaju džudo uglavnom ga poistovećuju sa ostalim borilačkim vještinama, ali se u tumačenju onih ljudi koji o ovom sportu nešto više znaju može čuti da se radi o jednom od najljepših borilačkih sportova, koji je sprega discipline, umjetnosti, spretnosti, izdržljivosti, samopouzdanja, fitnes programa, da predstavlja način samoodbrane i borbe, pa čak i način života. "Podgorica voli džudo” jedan je od projekata koji promoviše socijalnu inkluziju, prevenciju nasilja, zdravi način života kao i sport uopšte, a naročoto džudo", kazao je Kurpejović.

Manifestaciji su pored Markuša prisustvovali i veterani ovog sporta u Crnoj Gori: Slavica Đurović-Radinović, Mirsada Ganić, Petar Ilić, Ranko Miranović, Momčilo Milić, Pavle Milić i Zuvdija Hodžić.

Veterani ovog sporta su govorili o počecima razvoja džudoa Crnoj Gori koji datiraju od 9. decembar 1962.god. i formiranja prvog džudo kluba “Cetinje” 27.decembra 1962.

Nakon toga upriličena je dodjela plaketa i priznanja najuspješnijim pojedincima u 2015 godini.

U ovom peridu džudisti sa teritorije Podgorice osvojili su čak 145 medalja na državnim prvenstvima svih kategorija i postali državni prvaci 31 put, vicešampini su bili 40 puta i uz osvojili 74 bronzana odličja.

Takođe su i na balkanskim, evropskim i svjetskim prvenstvima postigli značajne rezultate koje je Džudo savez Podgorice je prvake države nagradio specijalnim priznanjima koje je u nagrađenima uručio doajen džudo sporta, akademik Zuvdija Hodžić.

Bonus video: