Dani posvećeni Mirku Kovaču

Dani posvećeni jednom do najznačajnijih pisaca na ex-Yu prostoru, biće održani prvi put u Beogradu 23. i 24. oktobra u Parobrodu
61 pregleda 0 komentar(a)
Dani Mirka Kovača (novina)
Dani Mirka Kovača (novina)
Ažurirano: 21.10.2015. 16:15h

Beogradski Dani Mirka Kovača, posvećeni jednom do najznačajnijih pisaca na prostoru bivše Jugoslavije, biće održani prvi put u Beogradu 23. i 24. oktobra u Parobrodu, nakon nedavne manifestacije u Rovinju koju organizuje udruženje nazvano Kovačevim imenom.

Prvi Beogradski dani Mirka Kovača dočaraće dio atmosfere rovinjske manifestacije, na kojoj je početkom oktobra prvi put uručena nagrada nazvana Kovačevim imenom.

Dio rovinjske atmosfere predstaviće Laslo Vegel, Filip David, Seid Serdarević, Igor Štiks, Božidar Koprivica, Novica Milić i drugi prijatelji i savremenici Mirka Kovača, najavio je Parobrod.

Program obuhvata književne tribine, dokumentarno televizijske priloge snimljene u TV Beograd produkciji i mali filmski maraton. Manifetsacija je organizovana uoči 60. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, u saradnji sa Udruženjem Mirko Kovač, koje je ove godine drugi put organizovalo Dane Mirka Kovača u Rovinju.

Na drugom izdanju Dana Mirka Kovača u Rovinju okupili su se intelektualci iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, koji su, na osnovu intelektualne, književne i moralne zaostavštine Kovača, raspravljali o savremenim temama koje proističu iz njegovog rada. Svečano je uručena novoustanovljena nagrada “Mirko Kovač”, koja je dodijeljena u četiri kategorije: za najbolji roman, najbolju knjigu eseja, najbolju knjigu mladoga autora i najbolji scenario prema snimljenom filmu. Nagradu “Mirko Kovač” za roman dobio je Oto Horvat za “Sabo je stao”, Svetlana Slapšak nagrađena je za knjigu eseja “Leteći pilav”, Dragan Markovina za knjigu mladog autora “Između crvenog i crnog”, a Vuk Ršumović za scenario filma “Ničije dete”, koji je i režirao.

Otpor prema dogmaticima i svim oblicima totalitarizma

Kovač je napustio Beograd početkom 90-ih zbog sukoba sa tadašnjim vlastima, ali i zbog prijetnji nacionalista. Preselivši se u Hrvatsku, postao je stalni saradnik splitskog nedjeljnika “Feral Tribune”, nastavljajući da piše i protiv hrvatskog nacionalizma.

Kada je 2011. godine posjetio Beograd, prvi put poslije dvije decenije, izjavio je u jednom intervjuu da je u Beogradu formirao liberalne poglede na svijet i naučio da bude u otporu prema dogmaticima, prema svakom obliku totalitarizma.

Taj instinkt da se odupre rulji ili bilo kakvim kolektivnim euforijama okrenuo se, kako je naveo, protiv onih koji su svojim uskogrudim nacionalizmom pobijedili taj liberalni kosmopolitski Beograd.

“Ja sam tada priznao poraz i otišao”, rekao je Kovač, dobitnik nekih od najznačajnijih nagrada na prostoru bivše Jugoslavije i uglednih stranih priznanja, koji je bio i oštar kritičar totalitarizma i nacionalizama na Balkanu.

Rusija počasni gost beogradske manifestacije posvećene knjizi

Sajam knjiga u Beogradu počinje 25. oktobra i trajaće do prvog novembra 2015, a posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa ekskluzivnim izdanjima izdavačkih kuća, svjetskim premijerama i nagrađivanim autorima, najavljuju organizatori. Kako je najavljeno, ruska kultura će biti predstavljena sveobuhvatno kroz niz manifestacija i dešavanja, u kojima će biti za svakoga po nešto.

Brojni poznati i nagrađivani ruski pisci tokom Sajma knjiga susrešće se sa čitaocima iz Srbije. Za sada su najavljeni Pavel Basinski, Sergej Beljakov, Boris Jevsejev, Eduard Verkin, Sergej Lukjanjenko.

Bonus video: