Kalač: Đeka neprimjereno komentariše presude i etiketira rad pravosuđa

Kalač je u reagovanju kazao da ga čudi da do sada nijesu reagovali pravosudni organi koje su prozvali Đeka i Hadžibeti i na njhov račun uputili „niz neistina i neosnovanih kritika“
73 pregleda 3 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 21.10.2015. 11:41h

Advokat Nušo Kalač iz Rožaja kazao je da predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka neprimjereno komentariše pravosnažne sudske presude i etiketira rad pravosudnih organa i institucija.

„Đeka je čovjek ekonomsko-finansijske struke i on je laik za pravo,“ napisao je Kalač u reagovanju na tekstove objavljene na portalu Vijesti u kojima Đeka i sekretar zaštite imovine Gzim Hadžibeti pozivaju tužilaštvo da preispita slučaj koji je doveo do blokade žiro računa Opštine Ulcinj u iznosu od oko pola miliona eura.

U tom procesu, koji je počeo tužbom firme Progres iz Pirota, Opština se teretila za oduzimanje 915 m2 zemljišta za potrebe izgradnje dijela parkinga i saobraćajnice iznad bivšeg hotela Galeb. U međuvremenu, u Progresu je otvoren stečajni postupak a Kalač je u cjelosti preuzeo potraživanja. Đeka je kazao da cijeli slučaj ima obrise koruptivne afere a Hadžibeti istakao da je sporan način na koji je advokat za 70 hiljada eura preuzeo prava Progresa.

Viši sud nedavno je pravosnažno presudio u korist Kalača dok je Opština od tužilaštva tražila zaštitu zakonitosti a od Vrhovnog suda, reviziju.

Kalač je u reagovanju kazao da ga čudi da do sada nijesu reagovali pravosudni organi koje su prozvali Đeka i Hadžibeti i na njhov račun uputili „niz neistina i neosnovanih kritika“.

Đekinu priču da je već obavijestio sve organe u sistemu vlasti, pa i strane diplomate, navodeći da rad svih državnih službi i institucija mora biti potpuno javan i transparentan, da neće dozvoliti da Opština Ulcinj trpi štetu zbog spornih sudskih odluka, te da su odavno neodlučnost, kolebanje i strah ostavili iza sebe, Kalač vidi kao još jedan očigledan pritisak na pravosudne organe kako bi olakšao svoju poziciju „što mu neće poći za rukom“.

„Ovim putem upućujem Đeku i Hadžibetija na rješenje Osnovnog suda u Ulcinju od 05. 11. 2012, kojim je dozvoljen nastavak postupka u ovoj pravnoj stvari i preuzimanje parnice od moje strane kao pravnog sljedbenika, koje je postalo pravosnažno jer je potvrđeno rješenjem Višeg suda u Podgorici 16.05.2013,“ naveo je Kalač u reagovanju.

Dodao je da je pravosnažnim rješenjem Osnovnog suda u Ulcinju od 05.11.2012, potvrđenog od strane Višeg suda u Podgorici, rješenjem od 16.05.2013, definitivno razriješena pravna dilema koja muči Đeku i Hadžibetija.

„To potraživanje prenijeto je na mene na mene na osnovu Ugovora o ustupanju potraživanja- cesiji, i to kako u pogledu glavnog, tako i u pogledu sporednih potraživanja. Kako je sud u smislu CI.355.zpp-a, vezan za svoju pravosnažnu odluku, a pravosnažnost se u smislu CI.353.Zpp-a, vezuje za stanje pravnog odnosa u vrijeme donošenja te odluke, za iole vičnog pravnika i poznavaoca pravne materije ne postoji pravna dilema u vezi sa tim,“ istakao je Kalač.

On je predložio Đeki i Hadžibetiju da u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore, traže i ostvaruju zaštitu svojih imovinskih prava kod nadležnih pravosudnih institucija i organa u državi, poštujući njihovu samostalnost i nezavisnost zagarantovanu Ustavom.

„Međutim, ukoliko smatraju da će svoja prava kako potenciraju bolje ostvariti kod predstavnika evropskih i međunarodnih organizacija, što je apsurdno i kako kažu stranih diplomata, nego kod naših pravosudnih organa, neka im je sa srećom,“ naveo je Kalač na kraju.

Bonus video: