Odlazak proslavljenog pisca i novinara

Gitani je kao novinar izvještavao sa prvih borbenih linija u arapskoizraelskom ratu 1973. Dobitnik je niza nagrada u Egiptu i svijetu za svoj rad
0 komentar(a)
Gamal Gitani, Foto: Screenshot (YouTube)
Gamal Gitani, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.10.2015. 11:17h

Proslavljeni egipatski pisac i novinar Gamal Gitani preminuo je u Kairu u 71. godini. Egipatski premijer Šarif Ismail izjavio je da je Gitani “značajno doprinio obogaćivanju književnosti jedinstvenim stilom, inteligencijom i vizijom”, prenijeli su mediji.

Gitani je još kao 20-godišnjak počeo da se bavi novinarstvom i pisanjem istorijske fikcije. Mnogi njegovi radovi prevedeni su na niz jezika, uključujući roman “Zejni Barakat” iz 1974. godine, portret autoritarne vladavine. Radnja tog romana događa se u mamelučkoj eri, a zapravo je indirektna kritika režima predsjednika Nasera.

Taj postmodernistički roman prvi je arapski koji je u prevodu objavila britanska kuća Penguin. Na Gitanijevo stvaralaštvo uticao je i veliki Nagib Mahfuz, njegov duhovni i književni učitelj, prenosi SEEcult.org.

Gitani je kao novinar izvještavao sa prvih borbenih linija u arapsko-izraelskom ratu 1973. Dobitnik je niza nagrada u Egiptu za svoju književnost, kao i francuskog ordena viteza umjetnosti i književnosti 1987.

Gitani je bio među intelektualcima koji su podržali vojno zbacivanje predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine.

Bonus video: