Tužilaštvo neće Miloša Marovića za svjedoka saradnika

U Specijalnom tužilaštvu odbili predlog Miloša Marovića, jer je izvjesno da krivične odgovornosti u predmetu ima i njegov otac
321 pregleda 128 komentar(a)
Miloš Marović (Novina)
Miloš Marović (Novina)
Ažurirano: 21.10.2015. 09:22h

Budvanin Miloš Marović ponudio se da bude svjedok saradnik u slučaju sumnjive prodaje zemlje na Jazu, ali je Specijalno tužilaštvo odbilo njegov predlog.

Prema informacijama “Vijesti”, sin visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića tu ponudu tužiocu je uputio preko svog advokata.

Isti izvor saopštio je da tužitelji tu opciju nisu ni razmatrali, jer je već izvjesno da krivične odgovornosti u tom predmetu ima i njegov otac. Sa druge strane, tužilaštvo je prihvatilo da taj status dobije kum mlađeg Marovića - Marko Vujović.

Advokat Miloša Marovića: Nije tačno da je tražio status svjedoka saradnika

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, on je u ponedjeljak tužiteljki Lidiji Vukčević detaljno opisao svoju, ali i ulogu drugih učesnika u poslu oko prodaje 26.000 kvadrata državne zemlje. U podgoričkom Višem sudu najvjerovatnije će danas odlučiti o predlogu tužilaštva.

Ukoliko to odobre, Vujović će postati treći svjedok saradnik u tom slučaju. Prije njega taj status zaradili su Igor Trnski i Rajko Kuljača.

Saradnici tužilaštva navodno su Miloša Marovića označili osobom koja je vukla konce u malverzacijama oko zemlje na Jazu, a Svetozara Marovića kao organizatora te sumnjive igre u kojoj je tamošnja opština oštećena za 1.400.000 eura.

Vujovića Specijalno tužilaštvo sumnjiči da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem pomaganja, a Marovića za podstrekivanje.

U istrazi oko prodaje 26.000 opštinskih kvadrata u zaleđu plaže Jaz, do sada je uhapšeno šest osoba i izdat nalog za hapšenje Miloša Marovića i Vujovića.

Opština je 2008. organizovala javnu licitaciju za prodaju te parcele, na koju se javljaju tri lokalne firme, čiji su vlasnici međusobno povezani poslovnim i rodbinsko prijateljskim vezama.

Ponude su dostavili nevladina organizacija AMD, Marko Vujović, preko kompanije “Orbis” i firma ugostitelja Nemanje Zeca, “Porto Budva company” i na navodno namještenoj licitaciji pobjeđuje Trnski. Njegov AMD tu zemlju u zakup daje firmi Miloša Marovića i prije nego je kao najbolji ponuđač pobijedio na licitaciji.

Nakon zvanične kupovine, sa Marovićevom kompanijom "Smart IT" zaključuje ugovor o zakupu oko 1.000 kvadrata, gdje je planirana izgradnja salona namještaja.

Na ime toga projekta, "Smart IT” uzima kredit od 400.000 eura kod CKB-a. Nakon što su izgradili betonski kostur budućeg salona, radovi su iznenada prekinuti.

Marovićeva kompanija kreditnu obavezu “prepušta" budvanskoj firmi “Megapromet”, biznismena Miodraga Miša Mitrovića. On se obavezuje da vrati 300.000 eura, a ostatak kredita preuzima “Pantomarket”.

Iako su zemlju na Jazu uzeli za 1,3 miliona eura, AMD je Opštini uplatio samo 100.000 eura, ali uprkos tome lokalna uprava tada ne raskida ugovor sa Tmskim. AMD potom prodaje zemlju "Megaprometu” koji na sebe preuzima dug.

Mitrović pola miliona duga "skida” prebijajući dug Opštine, koji su ovi kod njegove firme napravili na ime zimnica zaposlenih. Ostatak duga se takođe kompenzuje, Mitrović preuzima dugove koje je Opština imala prema trećim osobama.

Tada nekadašnji vlasnici zemlje u Mrčevom polju odlučuju da tuže Opštinu, tvrdeći da je zemljišni kompleks na Jazu njihova đedovina.

“Megapromet” se tada obraća Opštini sa zahtjevom da im se na ime zemlje u Jazu ustupi atraktivnih 8.166 kvadrata na pjeni od mora na Crvenoj glavici, naspram grad-hotela Sveti Stefan, što lokalna vlast i čini nakon što dobijaju saglasnost Ministarstva finansija.

Opština, međutim, zemlju na Jazu u svoje vlasništvo vraća po duplo većoj cijeni -115 eura po kvadratu.

Osumnjičeni u tom predmetu su i nekadašnja šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, bivši potpredsjednik Opštine Lazar Rađenović i procjenitelji Milka Lazarević, Marko Radunović i Ljubiša Baćević.

Raspisaće potjernicu ako ne dođe

Izvor “Vijesti” blizak istrazi kazao je da će za Milošem Marovićem biti raspisana međunarodna potjernica, ukoliko za nekoliko dana ne dođe u Specijalno tužilaštvo na saslušanje.

Njegov advokat Vladan Bojić, prošle sedmice obavijestio je tužioce da je njegov klijent na medicinskom tretmanu u Beogradu.

Advokat je dostavio i medicinsku dokumentaciju iz klinike “Ostrog" u Beogradu, u kojoj se navodi da Miloš Marović ima nekoliko zdravstvenih tegoba i da mu je potrebno liječenje.

Izvor “Vijesti” rekao je da se mlađi Marović u Beogradu podvrgao manjem hirurškom zahvatu, ali da se medicinskom domentacijom "priprema teren" da se eventualno sačuva od pritvora tokom istrage.

Bonus video: