Državu "pomade" sad koštaju preko 20.000 eura

Vlahovićeva je tužila državu tražeći naknadu štete za zarade u vrijeme dok je bila optužena za krađu pomada iz prodavnice...
115 pregleda 0 komentar(a)
Romina Vlahović, Foto: Luka Zeković
Romina Vlahović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.10.2015. 05:30h

Vještak ekonomsko-finansijske struke Goran Bubanja, procijenio je da država duguje gotovo 21.000 eura zamjenici osnovnog državnog tužioca Romini Vlahović.

On je u podgoričkom Osnovnom sudu objasnio da Vlahovićevoj duguju 16.232 eura na ime neisplaćenih i manje isplaćenih zarada, 2.500 eura za stanarinu i nešto više od 2.000 eura kamate na te iznose.

Ona je tužila državu i Tužilački savjet, tražeći naknadu štete za zarade koje su joj umanjene ili nijesu isplaćene, za period od februara 2013. do avgusta 2014., u vrijeme dok je bila optužena za krađu pomada iz prodavnice.

Vlahovićeva tužbom traži i naknadu za neisplaćene stanarine za taj period.

Suđenje je juče završeno, a sutkinja Mirjana Vlahović odluku će donijeti 20. novembra.

Na nalaz vještaka niko nije imao primjedbi, a zastupnica imovinsko pravnih interesa države Sanja Jaredić rekla je da je da je iznos koji je vještak procijenio u odnosu na njihovu procjenu, samo uvećan za novac za minuli rad.

Vrhovno državno tužilaštvo je ranije procijenilo da joj duguje 18.000 eura, bez kamata i minulog rada.

Država je ranije tražila da se ne angažuje vještak, jer je VDT već procijenio koliko joj duguje, ali punomoćnik Vlahovićeve, advokat Velimir Vukašinović, nije prihvatio takav predlog.

Vlahovićevu je u julu prošle godine Tužilački savjet vratio na posao, nakon što je obustavljen postupak protiv nje zbog optužbi da je počinila sitnu krađu, prevaru i utaju.

Upravni sud je poništio odluku Tužilačkog savjeta o disciplinskom kažnjavanju Vlahovićeve i odluku Komisije za ispitivanje uslova za razrješenje.

Komisija je u poništenoj odluci ocijenila da je Vlahović tužilačku funkciju vršila nestručno i nesavjesno, zbog čega su se stekli uslovi za njeno razrješenje.

Tužiteljka se teretila da je 12. januara 2013. u "Kozmetiks marketu" ukrala dva kozmetička proizvoda male vrijednosti, tako što je skupe kreme stavljala u kutije jeftinijih, koje je zatim tako plaćala na kasi.

Prvostepenom presudom podgoričkog Osnovnog suda, ona je proglašena krivom i izrečena joj je novčana kazna od 4.000 eura.

Viši sud oborio je tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, koje je obustavljeno jer je u međuvremenu došlo do izmjene zakona, kojim je propisano da se gonjenje za krađe čija je vrijednost manja od 150 eura, preduzima po privatnoj tužbi. Vlasnik "Kozmetiks marketa" nije želio krivično da goni Vlahović.

Ona je demantovala da je krala kreme, optužujući tužiteljku Ljiljanu Klikovac da joj je namjestila to krivično djelo.

Bonus video: