Genetski testovi gotovi za 30 dana

Genetski skrinig test BRCA 1 i BRCA 2 vrši se tehnikom sekvencioniranja (poznate i kao testom nove generacije - NGS), čiji je cilj lociranje mutacije u oba navedena gena
254 pregleda 0 komentar(a)
rak dojke, Foto: Shutterstock
rak dojke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.10.2015. 14:22h

Privatna specijalna bolnica "Genesis" iz Novog Sada počela je sa savremenim genetskim testiranjem pacijenata koje otkriva da li imaju povišen rizik od razvoja raka dojke i jajnika.

Testiranje se, kako je saopšteno iz te ustanove, radi u saradnji sa laboratorijom Igenomix iz Španije koja u Evropi važi za najreferentniju za genetiku.

Izvodi se analiziranjem uzoraka krvi na uobičajen način, a rezultati su gotovi za oko 30 dana od vađenja krvi.

Genetski skrinig test BRCA 1 i BRCA 2 vrši se tehnikom sekvencioniranja (poznate i kao testom nove generacije - NGS), čiji je cilj lociranje mutacije u oba navedena gena.

Direktorica “Genesisa” dr Zorica Crnogorac - Ilić kazala je “Vijestima” da se smatra da su mutacije tih gena odgovorne za pet do 10 odsto svih karcinoma dojke, kao i za nastanak 10 do 15 odsto svih karcinoma jajnika.

Istakla je da je žena, ukoliko od roditelja naslijedi mutacije BRCA 1 i BRCA 2, pod povećanim rizikom za razvoj raka dojke i jajnika.

Crnogorac - Ilić je istakla da ukoliko postoji mutacija na jednom od tih gena, sistem oporavka DNK ne funkcioniše ispravno i defekt u genetskom materijalu se ne može popraviti.

“Kao rezultat toga nastaju dodatne promjene u ćelijskom genetskom materijalu, što nakon dužeg vremena može voditi u nastanak karcinoma”, pojasnila je.

Crnogorac - Ilić je kazala da pozitivan rezultat BRCA testa kod osobe ima važne posljedice na zdravlje članova porodice, pa čak i na buduće generacije, jer osoba koja naslijedi štetne mutacima u BRCA 1 i 2 genima može ih prenijeti na sinove i ćerke:

“Svako dete u tom slučaju ima 50% šansu da će nasledi mutaciju od roditelja, ukoliko je on nosilac”.

Savjet je da se testiraju osobe za dijagnostikovanim rakom dojke prije 50. godine života, sa dokazanim rakom u obje dojke, potvrđenim rakom dojke i jajnika, višestrukim karcin omom dojke, sa dva ili više detektovanih karcinoma koji su u vezi sa BRCA mutacijama, kao i u slučaju dokazanog karcinoma dojke kod muškog člana familije.

Testiranje u laboratoriji Igenomix se izvodi analiziranjem uzorka 10ml krvi, uzorkovanje se vrši na uobičajen način, a rezultati su gotovi za oko 30 dana od vađenja krvi.

Oktobar se širom svijeta obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke.

Bonus video: