Preko 500 policajaca primalo platu ni za šta

Državna revizorska institucija izvještaj o finansijama MUP-a ocijenila je pozitivnim, ali su ukazali na nekoliko nedostataka...
0 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.10.2015. 06:34h

Više od 10 odsto službenika Ministarstva unutrašnjih poslova bilo je neraspoređeno na početku ove godine, čime je prekršen Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

To piše u izvještaju Državne revizorske institucije o radu MUP-a u 2014. godini, koji su revizori ocijenili pozitivnim i skrenili pažnju ne neke nepravilnosti.

“Od 5.046 zaposlenih na neodređeno vrijeme, njih 534 je na dan 31. 12. 2014. imalo status “neraspoređen”... Ministarstvo treba da donese rješenja o raspoređivanju službenika i namještenika u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji”, navodi se u tekstu koji je potpisao revizor Branislav Radulović.

Objašnjava se da je ministar unutrašnjih poslova (Raško Konjević) prethodne godine donio odluke o isplati gotovinskih novčanih sredstava za posebne operativne potrebe, na osnovu čega je sa glavnog računa državnog Trezora izvršena isplata vanrednih avansa u iznosu od 273.025.

“Uputstvom o radu državnog trezora (tačka 160), propisano je da 'službenik kome su dati posebni avansi, po pravilu uzima priznanice, fakture ili drugi dokument, kojima pravda troškove po osnovu datih avansnih sredstava'... Državnom revizoru nije data na uvid dokumentacija, kojom su pravdani troškovi po osnovu podignutih avansa za posebne operativne potrebe Ministarstva”, navodi se u Izvještaju.

Preporučuje se da Ministarstvo donese pisane procedure, kojima će definisati pravdanja utroška sredstava koja se podižu posebnim avansom za posebne operativne potrebe.

Planirali euro, potrošili četiri miliona

Podsjeća se da je budžet MUP-a za prošlu godinu iznosio 69.054.070,89 eura, a da je realizovano 73.498.366,42, odnosno za 4.444.295 više.

To, kako piše, nije u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koji propisuje da su “potrošačke jedinice dužne da sredstva koriste u granicama utvrđenim zakonom o budžetu”.

Probijanje budžeta MUP-a posljedica je izvršenja izdataka evidentiranih na računu - “Otplata obaveza iz prethodnog perioda“ u iznosu 4.626.306,66.

Od 5.046 zaposlenih na neodređeno vrijeme, 534 je 31.12.2014. bilo neraspoređeno

Zakonom o budžetu za 2014. godinu na tom računu planirana su sredstva u iznosu - 1 euro.

Navodi se da je Zakonom o budžetu za 2014. planirano da se novac za isplatu obaveza po osnovu sudskih rješenja planira kod Ministarstva finansija, ali da to nije urađeno.

“Ministarstvo finansija trebalo je, u skladu sa Zakonom o budžetu, sredstva za isplatu obaveza po osnovu sudskih rješenja da preusmjeri korisniku budžeta koji je uzrokovao te izdatke... Ministarstvo finansija treba da obezbijedi potpunu primjenu godišnjeg zakona o budžetu”.

Planirajte na vrijeme

Vlada je, stoji u tekstu, donijela Zaključak kojim je MUP-u dala saglasnost da se iz budžetske rezerve opredijeli 180.000 za potebe smještaja policijskih službenika, goriva i operativnih troškova, tokom ljetnje turističke sezone 2014. godine.

“Izdatke za nabavku goriva za ljetnju turističku sezonu u iznosu 180.000 trebalo je kod potrošačke jedinice MUP planirati Zakonom o budžetu za 2014. godinu, jer su se potrebe za istim mogle realno sagledati prilikom planiranja budžeta za 2014. godinu”, konstatuju revizori.

Navodi se da MUP kod Podgoričke banke ima otvoren žiro-račun - Stambeni fond, za potrebe rješavanja stambenih pitanja MUP-a.

“Preko ovog računa se vrše uplate rata zaposlenih, po osnovu otplate stambenih kredita i rata po osnovu zakupa i otkupa stanova. Državnom revizoru nije dostavljen dokaz da postoji saglasnost Ministarstva finansija za otvaranje tog žiro-računa... Ministarstvo treba da zatvori sve račune kod banaka koji nijesu otvoreni uz saglasnost Ministarstva finansija. MUP treba da u saradnji sa Ministarstvom finansija definiše način raspolaganja sredstvima na računu”, piše u Izvještaju.

DRI je Izvještajem dužna da utvrdi da li je finansijski izvještaj MUP-a u svim materijalnim aspektima sastavljen i prezentovan u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

Pozivali se na “hitnost” i kršili osnovna načela javnih nabavki

U izvještaju piše da se MUP pozvao na “izuzetnu hitnost” kada su tražili saglasnost Uprave za javne nabavke.

Objašnjava se da saglasnost tražila i za nabavku nedostajuće količine registarskih tablica “od poznatog ponuđača iz Podgorice”, sa kojim je Ministarstvo već imalo zaključene ugovore.

“Traženje saglasnosti za nabavku od konkretnog ponuđača je u suprotnosti sa osnovnim načelima javnih nabavki: načelom transparentnosti, obezbjeđivanja konkurencije, ravnopravnosti i načelom ekonomičnosti i efikasnosti upotrebe javnih sredstava”, ocijenili su revizori.

Piše i da je nabavka potrošnog kancelarijskog materijala obavljena i putem neposrednog sporazuma, u iznosu od 42.796,52 eura od više dobavljača.

“Nabavke registarskih tablica i naljepnica se periodično ponavljaju, a 'hitnost' kao osnov za dobijanje saglasnosti za sprovođenje pregovaračkog postupka bez prethodnog objavljivanja javnog poziva mora počivati na nepredvidljivim okolnostima koje su izvan kontrole naručioca... Promjena dobavljača odnosno robe prilikom nabavke potrošnog kancelarijskog materijala teško da bi izazvala “probleme u funkcionisanju i održavanju”, navodi se u izvještaju.

Bonus video: