Tahirović: Nepravedno sam optužena

"Nisam obaviještena o prijemu beba, niti o transportu, jedino sam bila prisutna kada je upućivana beba Kneževića, za koju sam po nalazima vidjela da je u teškom zdravstvenom stanju", kazala je Tahirović
201 pregleda 11 komentar(a)
Haka Tahirović, Foto: Jadranka Ćetković
Haka Tahirović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.10.2015. 16:14h

Bivša načelnica neonatologije Haka Tahirović je kazala da je 6. oktobra, poslije treće bebe koja je sa bjelopoljskog porodilišta upućena u Klinički Centrar Crne Gore, nenatologica Instituta za bolesti djece dr Lidija Banjac poručila da ubuduće, sve bebe sa sličnim simptomima hitno šalju za Podgoricu.

Dr Banjac joj je, kako je navela to poručila preko medicinske sestre neonatologije Jelene Veličković, koja je tog dana bila u pratnji treće bebe upućene u KCCG.

Tahirović je to izjavila danas u Višem sudu, pred kojim sa još troje ljekara odgovara zbog infekcije pet beba u bjelopoljskom porodilištu, od kojih je jedna preminula.

Njoj, bivšem direktoru Tomislavu Jeremiću, načelniku porodilišta Zvonku Puletiću i pedijatrici Jeli Cimbaljević stavljeno je na teret da su počinili teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi, u vezi sa nepostupanjem po propisima za sprečavanje zaraznih bolesti.

Tahirović je istakla da je nepravedno optužena i da je protiv nje vođena orkestrirana hajka medija sa ciljem njene diskreditacije.

Ona je dodala da je zahtjev Komisiji za praćenje intrahospitalnih infekcija uputila zahtjev 7. oktobra, nakon dogovora oko organizacije odjeljenja neonatologije sa direktorom Jeremićem.

"To je bilo nakon što mi je u telefonskom razgovoru načelnica Instituta za bolesti djece dr Danojla Dakić kazala da su tri bebe primljene pod sumnjom na infekciju, i pod dijagnozom sepse, te upozorenja da se nešto čudno dešava na porodilištu“, kazala je Tahirović.

Međutim, upravo tog dana, kao i narednih, 8. i 9. oktobra Tahirović je bila van Bijelog Polja, zbog, kako je istakla, "teške operacije svog brata".

"Nisam obaviještena o prijemu beba, niti o transportu, jedino sam bila prisutna kada je upućivana beba Kneževića, za koju sam po nalazima vidjela da je u teškom zdravstvenom stanju", kazala je Tahirović. Ona je dodala da nije imala uvid u dokumentaciju 5 upućenih beba.

Istakla je da je pedijatrica Jela Cimbaljević tražila da od 1. novembra sama prima djecu na odjeljenje neonatologije.

"Navodno, jer ona daje terapiju a ja samo nastavim da pratim", kazala je Tahirović.

Iako je u zahtjevu komisiji Tahirović navela da "sumnja da se radi o infekciji, jer je povećan broj beba koje se sa porodilišta dovode na neonatologiju i upućuju za KCCG sa dijagnozom sepse, ona je kazala da tada "nije znala" da je riječ o infekciji, već joj je bilo čudno što pedijatri "previše često uzimaju krv beba i šalju i privatne laboratorije i da previše vrijeme provode na porodilištu".

"Mislim i na sveukupno nezadovljstvo pedijatara na rad i želju dr Cimbaljević da samostalno radi, na priče da neonatologiju treba zatvoriti“, kazala je ona.

Opisujući međuljudske odnose sa dr Cimbaljević Tahirović je navela da privatno ne komuniciraju ali da poslovno u smislu konsultacija sarađuju. O tome zašto na sastanku sa direktorom 7. oktobra nisu pozvani pedijatri, Tahirović je kazala da "nisu izrazile želju da dođu", a i da to bio samo dogovor oko transporta beba.

Tahirović je, odgovarajući na pitanja suda, kazala da od 6. oktobra, od kada je dobila poruku od dr Banjac, sa pedijatrima nije održala nikakav sastanak, da ne zna da li joj je poznato da je dr Cimbaljević tražila da je oslobode pripravnosti, da nije išla u vizite bebama već su to radili pedijatri koji su ih primili… .

Dr Jeremić je ranije u odbrani rekao da je prvi put saznao da se "nešto čudno dešava na porodilištu" iz dopisa Tahirović, koji je na svom stolu zatekao 10. oktobra, ali da nije znao da je riječ o infekciji. Suđenje se nastavlja 21. oktobra, saslušanjem dr Cimbaljević.

Bonus video: