Podnijete krivične prijave protiv Kneževića i Bajčetića

DNP i DF podnijeće krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, saopštio je portparol DNP Milun Zogović
77 pregleda 50 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Screenshot (YouTube)
Milan Knežević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.10.2015. 15:25h

Podgorička policija podnijela je krivične prijave protiv poslanika Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića i odbornika DF-a u Glavnom gradu Nikole Bajčetića, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

"Sumnja se da su Knežević i Bajčetić počinili krivično djelo 17. oktobra 2015. godine u jutarnjim časovima, prilikom asistencije koju je u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici, shodno Pravilniku o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i pravnim licima u postupku izvršenja njihovih odluka, policija pružila Komunalnoj policiji Glavnog grada u izvršenju odluke ove službe – uklanjanja bine, šatora i drugog mobilijara sa mjesta održavanja javnog okupljanja u organizaciji Demokratskog fronta", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Dodaje se da je o događajima upoznat nadležni tužilac koji je nakon uvida u spise predmeta kvalifikovao krivična djela.

"Podsjećamo da je Knežević tom prilikom, kako se sumnja, fizički nasrnuo na policijskog službenika koji je bio na dužnosti. Policijski službenik, iako je bio napadnut, nije ka njemu upotrijebio sredstva prinude. Sumnja se da je Bajčetić, podsjećamo, upravljajući vozilom marke Renault Megan, probio postavljenu policijsku patrolu i policijski kordon u Bulevaru Stanka Dragojevića i Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, čime je ugrozio živote učesnika javnog okupljanja i doveo u neposrednu opasnost živote službenika policije i nadležnih službi Glavnog grada", saopšteno je iz policije.

Krivična prijava, kako se navodi, protiv Kneževića je tužiocu podnijeta jutros u redovnom postupku, dok je Bajčetić 17. oktobra, uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužiocu koji ga je nakon saslušanja pustio da se brani sa slobode.

DNP najavila prijave protiv Konjevića i Stojanovića

DNP i DF podnijeće krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, saopštio je portparol DNP Milun Zogović.

"Konjević i Stojanović kao najodgovorni ljudi i naredbodavci moraće da snose odgovornost za nenajavljeni brutalani upad policije u ranim jutarnjim časovima ispred Skupštine Crne Gore, napad na mirne demonstrante, kao i za batinanje i hapšenje poslanika, i drugih građana koji su u skladu sa zakonom mirno, demokratski i dostojanstveno protestvovali dvadeset dana. Na ovaj način će do kraja biti ogoljena sramna zloupotreba pripadnika policije kroz primjena brutalne sile protiv političkih neistomišljenika čiji je jedini prekršaj što u diktatorskoj državi mirno traže stvaranje uslova za prve fer i poštene izbore u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Zogovića.

Portparol DNP dodaje da Konjević "izlazeći van granica lijepog ukusa i protokolarnih manira, uzaludno pokušava da medijskim nastupima zamagli istinu gomilama neistina, paušalnih ocjena i neosnovanih tvrdnji".

Tužilaštvo: Dvije krivične prijave i 16 prekršajnih postupaka

Tužilaštvo je, u vezi sa dešavanjima u Podgorici proteklog vikenda, dalo nalog policiji da podnese dvije krivične prijave, dok je protiv 16 osoba pokrenut prekršajni postupak.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, rukovodilac podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva dostavio je, na zahtjev vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, izvještaj o aktivnostima preduzetim povodom dešavanja u Glavnom gradu tokom vikenda.

Navodi se da su tužioci, osim što su razmatrali pisane policijske izvještaje o preduzetim radnjama, pregledali i sve dostupne video materijale.

"Na osnovu prikupljenih podataka i dokaza dat je nalog policiji da se protiv dva lica, N.B. i M.K., podnesu krivične prijave zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo - napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti”, kaže se u saopštenju.

Tužilaštvo je, kako se navodi, dalo nalog da se Nikola Bajčetić privede dežurnom tužiocu koji, nakon saslušanja, nije donio rješenje o njegovom zadržavanju jer za to nijesu postojali zakonski osnovi.

"Po nalogu tužioca, Uprava policije je danas podnijela i krivičnu prijavu protiv M.K. Osumnjičeni M.K. pozvan je u tužilaštvo radi saslušanja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su u slučaju Bajčetića i Milana Kneževića prikupljeni i dokazi iz kojih proizilazi da su obojica zadobili povrede, i tužilastvo istražuje da li je u tim slučajevima neko lice izvršilo krivično djelo.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je, takođe, dalo nalog policiji da identifikuje osobe koje su nanijele teže povrede učesniku protesta Z.M., kao i osobe koje su učestvovale u napadu na prostorije TV Pink M.

"Protiv 16 lica, među kojima su tri novinara i dva poslanika, pokrenut je prekršajni postupak. Četiri lica, protiv kojih je pokrenut prekršajni postupak, u svojim izjavama navela su da su tokom privođenja zadobila povrede", kaže se u saopštenju.

Tužilaštvo je zatražilo kopije spisa Suda za prekršaje, sa medicinskom dokumentacijom, koju su te osobe predale kao dokaz da su povrijeđene.

Iz Tužilaštva su najavili da će narednih dana preduzeti sve neophodne radnje kako bi se utvrdilo na koji način su te osobe povrijeđene.

“Tužilaštvo je, takođe, dalo nalog policiji da prikupi neophodnu medicinsku dokumentaciju i potrebna obavještenja od povrijeđenih pripadnika Uprave policije, kako bi se i u njihovom slučaju blagovremeno i u skladu sa zakonom donijela odluka”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: