Skorsezeu nagrada "Limijer" za doprinos svjetskoj kinematografiji

"Strast Skorsezea za kinematografijom nas je nagradila s nekoliko njegovih kultnih filmova”, izjavio je direktor Instituta “Limijer” Tijeri Fremo
0 komentar(a)
Martin Skorseze, Foto: Today.com
Martin Skorseze, Foto: Today.com
Ažurirano: 18.10.2015. 14:20h

Američki reditelj Martin Skorseze dobitnik je francuske filmske nagrade “Limijer” koja se od 2009. godine dodeljuje flimskim ličnostima za doprinos svjetskoj kinematografiji.

“Ne znam kako ću ovo preživjeti. Duboko sam dirnut”, rekao je Skorseze na ceremoniji dodjele u Lionu.

“Strast Skorsezea za kinematografijom nas je nagradila s nekoliko njegovih kultnih filmova”, izjavio je direktor Instituta “Limijer” Tijeri Fremo.

Skorseze, rođen 1942. godine, poznat je po filmovima o mafiji. Osvojio je Oskara za najboljeg reditelja za film “Dvostruka igra” 2007. godine. Film je takođe dobio Oskara za najbolji film, najbolju montažu i najbolje adaptirani scenario. To je prvi Skorsezeov Oskar, iako je bio nominovan šest puta.

Reditelj je osvojio Zlatnu palmu 1976. za film “Taksista” s Robertom de Nirom. Skorsezov film “Razjareni bik” o bokseru Džeku Lamoti osvojio je Oskara za najboljeg glumca, Roberta de Nira, kao i Zlatni globus za najbolji film. De Niro se za potrebe filma ugojio više od 20 kilograma.

Nagradu “Limijer” prošle godine je osvojio španski reditelj Pedro Almodovar.

Bonus video: