BJEGUNAC IZ ZATVORA NIJE POSJEĆIVAO BOLESNU MAJKU

Zindović slavio kćerkin rođendan

Iz bjelopoljskog tužilaštva već su slali spise predmeta Specijalnom, ali su im oni vraćen
179 pregleda 14 komentar(a)
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 18.10.2015. 06:42h

Tužilaštvo je došlo do dokaza da je Jovica Zindović 7. oktobra sproveden kući da bi slavio rođendan maloljetne kćerke, a ne zbog posjete navodno teško bolesnoj majci.

To je “Vijestima” rečeno iz vrha tužilaštva.

Tog dana osuđeni za ubistvo Luke Popovića iz porodične kuće u Mojkovcu pobjegao je malobrojnim i slabo naoružanim zatvorskim čuvarima.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da tužilaštvo ne razmišlja o proširenju istrage na direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Miljana Perovića.

Isti izvor kazao je da je bjelopoljsko tužilaštvo već slalo spise predmeta na ocjenu Specijalnom tužilaštvu, ali da su im oni vraćeni.

Perović to prekjuče nije želio da komentariše.

“Do okončanja istrage neću komentarisati bjekstvo osuđenika, postupak koji je u toku, ni medijske spekulacije, jer ne želim da se moje izjave tumače kao pritisak na bilo koga. Istog dana kada je osuđenik Jovica Zindović pobjegao, saopštili smo da će ZIKS intenzivno sarađivati sa nadležnim organima i u cilju hvatanja odbjeglog zatvorenika i u pravcu utvrđivanja pune odgovornosti službenika na svim nivoima”, kazao je direktor ZIKS-a.

Zbog sumnje da su Zindoviću omogućili bjekstvo prije tri dana uhapšeni su načelnik Zatvora Bijelo Polje Goran Šćekić (53), šef sprovodničke službe Safet Dizdarević (55) i sprovodnici Duško Tomić (26) i Sead Alić (41).

Zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, istražni sudija Osnovnog suda Ivan Adamović juče im je odredio pritvor do 30 dana.

Šćekić se tereti za zloupotrebu službenog položaja, a Dizdarević, Tomić i Alić da su počinili krivično djelo - omogućavanje bjekstva lica lišenog slobode.

Nakon saslušanja kod Adamovića, sprovedeni su u bjelopoljski zatvor.

Iz ustanove na čijem je Perović čelu “Vijestima” je ranije odgovoreno da je Zindoviću i krajem jula odobreno da posjeti teško bolesnu majku.

“Posjeta je bila odobrena na osnovu priložene medicinske dokumentacije o zdravstvenom stanju teško bolesnog člana uže porodice (majke), te pozitivnog mišljenja nadležnih službi Zatvora Bijelo Polje”, objasnili su tada iz ZIKS-a.

Dva i po mjeseca kasnije osuđeni na petnaestogodišnju robiju opet je dobio dozvolu da izađe iz zatvorske ćelije i posjeti teško bolesnu majku.

Uhapšeni načelnik bjelopoljskog zatvora navodno tada nije uvažio naređenja uprave - da robijaša do kuće prate najmanje četvorica, dugim cijevima naoružana sprovodnika, niti je tražio asistenciju bjelopoljske policije.

Osuđenog za ubistvo od zatvorske ćelije do porodične kuće u mojkovačkom naselju Babića Polje odvela su trojica sprovodnika.

Umjesto da Zindovića uvedu u “maricu” i naoružaju se dugim cijevima, šef sprovodničke službe Dizdarević i sprovodnici Tomić i Alić sjeli su ga u Šćekićev službeni “megan” i uputili se ka Mojkovcu.

Njih trojica nijesu obukli sprovodničku informu, a ponijeli su samo jednu automatsku pušku, koja je bila u gepeku “megana”.

Pouzdani izvor “Vijesti” saopštio je da su stražari koji su bili u pratnji Zindovića, ručali u njegovoj kući dok se osuđenik navodno tuširao u kupatilu.

Ta “predstava”, prema istom izvoru, trajala je oko pola sata, dok čuvari nijesu utvrdili da Zindović više nije u prizemnoj, montažnoj porodičnoj kući.

Iz ZIKS-a je zvanično saopšteno da je osuđenik pobjegao oko 16 časova, sat prije nego mu je isticala dozvola za posjetu.

Zindović je krajem marta 2014. osuđen na 15 godina i tri mjeseca zatvora, jer je iz magnuma pucao u glavu Pljevljaka.

Prema optužnici, 13. januara 2013. s umišljajem je ubio Popovića u žabljačkom hotelu “Enigma”.

Zindović je oženio sestru Darka i Duška Šarića, dok je pokojni Popović brat od strice Šarićeve nevjenčane supruge Lane Popović.

Mediji su Zindovića dovodili u rodbinsku vezu sa bivšim šefom policije Veselinom Veljovićem.

Preporučujemo za Vas