SMCG osuđuje postupanje policije prema novinarima i fotoreporterima

U saopštenju se dodaje da medijskim radnicima mora biti dozvoljeno da slobodno izvještavaju sa lica mjesta, sa svih događaja za koje oni procijene da su od javnog interesa
4 komentar(a)
DF protesti, intervencija, Foto: Savo Prelević
DF protesti, intervencija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2015. 14:52h

Sindikat medija Crne Gore najoštrije osuđuje današnje postupanje policije prema novinarima i fotoreporterima tokom i nakon akcije policije i komunalnih službi na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici.

"Smatramo da je neprihvatljiva i opasna upotreba nasilja i ometanje novinara i medijskih radnika na radnom zadatku, bez obzira na okolnosti koje su bile povod policijske akcije", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da medijski radnici moraju biti zaštićeni tokom obavljanja svojih zadataka, a suprotan primjer ne smiju da daju oni koji su u obavezi da ih štite.

"Posebno izražavamo zabrinutost što, prema medijskim navodima i izjavama svjedoka, postoji ozbiljna sumnja da je u ovom slučaju došlo do kršenja ljudskih prava i ugrožavanja slobode medija", kazali su iz SMCG.

U saopštenju se dodaje da medijskim radnicima mora biti dozvoljeno da slobodno izvještavaju sa lica mjesta, sa svih događaja za koje oni procijene da su od javnog interesa.

"Zbog svega navedenog Sindikat medija Crne Gore zahtjeva objašnjenje od čelnih ljudi Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije kako je i pod kojim okolnostima došlo do ovih incidenata te da li će neko snositi posljedice zbog eventualnog prekoračenja službenih ovlašćenja", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: