SUĐENJE VLADU ZMAJEVIĆU

Nije vidio, ali je čuo da je ubijao civile

Četiri svjedoka saslušana na suđenju Zmajeviću, optuženom da je na Kosovu 1999. počino ratni zločin
64 pregleda 3 komentar(a)
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Vlado Zmajević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2019. 00:19h

Četiri svjedoka iz Srbije, juče putem video-linka nisu mogla da potvrde da je Vlado Zmajević ubio četiri osobe u selu Žegra kod Gnjilana, u martu 1999. godine.

Oni su saslušani u nastavku suđenja Zmajeviću, zbog sumnje da je kao vojnik dobrovoljac počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva za vrijeme rata između OVK-a i Vojske Jugoslavije.

Dobrovoljci Željko Đurić i Goran Kostelnik, vojni načelnik za bezbjednost Miroslav Panić i komandant bataljona rezervista Slavoljub Stanković kazali su da nijesu očevici ubistava.

Đurić je kazao da je od Danijela Čolića - koji je bio starješina njihove grupe, čuo da je Zmajević ubio čobanina iz kamiona dok se sa drugim vojnicima iz sela Žegra vozio ka karauli na granici sa Makedonijom.

“Od Damira Novića sam čuo da je ubio nekoliko ljudi u selu. Damir mi je rekao: ‘Zmajević je napravio neko s..nje’. On mi je ispričao da je pustio jednog dječaka da pobjegne kada je Zmajević ubio ta tri civila”, kazao je Đurić.

Dodao je da se Zmajević ponašao normalno dok nije zadužio municuju: “Nisam stručan za psihijatriju, ali je bilo očigledno da se promijenio nagore. Tog jutra, pred odlazak na karaulu, išopao je jednog vojnika. Potrebna je velika petlja da se napadne vojnik. Vidjelo se da nije normalan, a čuo sam od Čolića i Novića šta je uradio”.

Stanković je kazao da ne može da se sjeti Zmajevića koji je sa još 250 dobrovoljaca bio u njegovoj jedinici.

“Sigurno smo se sreli ali ga nijesam zapamtio”, kazao je.

Kostelnik je kazao da se sjeća Zmajevića, ali da ne zna šta je on uradio.

“Sve se izdešavalo na brzinu. Došli smo uveče i izbombardovali su selo. Ujutro smo otišli na karaulu, a u povratku, u selu su nas pohapsili”, ispričao je Kostelnik.

Panić je kazao da je nakon zaustavljanja “askone”, na haubi sjedio naoružani Zmajević. “Bio je sa automatom. Pozvao sam policiju”.

Rekao je da je on razoružao Zmajevića, jer nije uspjela policija.