Agenti tajne službe čuvaju Trnskog

Trnski i Kuljača pod zaštitom su 24 časa, a policijski inspektori konstantno obezbjeđuju njihovo kretanje i stražare ispred njihovih domova
110 pregleda 26 komentar(a)
Igor Trnski, Foto: Savo Prelević
Igor Trnski, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.10.2015. 06:19h

Bezbjednosne službe zabrinute su da bi mogla biti ugrožena sigurnost Igora Trnskog, pa njega osim pripadnika regularne policije, čuvaju i agenti Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

To je “Vijestima” saopštio pouzdani izvor blizak istrazi, objašnjavajući da svjedoka saradnika tužilaštva, pored vidljivih čuvara, u stopu prate službenici tajne policije.

Trnski i bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača dobili su status svjedoka saradnika u predmetu sumnjive prodaje zemlje na Jazu.

Na osnovu njihovih iskaza prije tri dana izdat je nalog za hapšenje Miloša Marovića i njegovog kuma Marka Vujovića.

Miloš je sin funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koga su saradnici tužilaštva navodno označili kao osobu koja je osmislila nezakonit posao u Budvi, a na osnovu koga je tamošnja opština oštećena za 1.400.000 eura.

Trnski i Kuljača pod zaštitom su 24 časa, a policijski inspektori konstantno obezbjeđuju njihovo kretanje i stražare ispred njihovih domova...

“Kontroliše se svaki njihov pokret i kontakt koji ostvaraju, bilo sa slučajnim prolaznicima, bilo sa rodbinom i prijateljima”, rekao je jedan od sagovornika “Vijesti”.

Najviše posla policajci imaju u zaštiti Trnskog.

Iako su policajci koji ga prate poput flastera i ne razdvajaju se od njega, on svakodnevno dolazi na posao i ima brojne kontakte, što čuvarima otežava posao.

Kuljača je dobio obezbjeđenje još nakon “otvaranja” prve afere o milionskim malverzacijama u slučaju gradnje TQ Plaze i kocertnog platoa na Jazu.

Očevici su “Vijestima” rekli da se on, uprkos tome, nije odrekao starih navika - šeta Budvom i ispija piće u tamošnjim lokalima.

Nakon što je u predmetu “Zavala” prvostepeno osuđen, Kuljača je kazao da će progovoriti o onima koji mu “smještaju afere”, samo ako mu ne pucaju u noge.

Hronologija

U istrazi oko prodaje 26.000 opštinskih kvadrata u zaleđu plaže Jaz, do sada je uhapšeno pet osoba i izdat nalog za hapšenje Marovića i Vujovića.

Opština je 2008. organizovala javnu licitaciju za prodaju te parcele, na koju se javljaju tri lokalne firme, čiji su vlasnici međusobno povezani poslovnim i rodbinsko - prijateljskim vezama.

Ponude su dostavili nevladina organizacija AMD, Marko Vujović, preko kompanije “Orbis” i firma poznatog ugostitelja Nemanje Zeca, “Porto Budva company”.

Trnski je tu zemlju u zakup davao firmi Miloša Marovića i prije nego je kao najbolji ponuđač pobijedio na licitaciji.

Nakon zvanične kupovine, sa Marovićevom kompanijom "Smart IT" zaključuje ugovor o zakupu oko 1.000 kvadrata, gdje je planirana izgradnja salona namještaja.

Na ime toga projekta, "Smart IT” uzima kredit od 400.000 eura kod CKB-a. Nakon što su izgradili betonski kostur budućeg salona, radovi su iznenada prekinuti.

Marovićeva kompanija kreditnu obavezu “prepušta" budvanskoj firmi “Megapromet”, biznismena Miodraga Miša Mitrovića. On se obavezuje da vrati 300.000 eura, a ostatak kredita preuzima “Pantomarket”.

Iako su zemlju na Jazu uzeli za 1,3 miliona eura, AMD je Opštini uplatio samo 100.000 eura, ali uprkos tome lokalna uprava tada ne raskida ugovor sa Trnskim. AMD potom prodaje zemlju "Megaprometu” koji na sebe preuzima dug.

Mitrović pola miliona duga "skida” prebijajući dug Opštine, koji su ovi kod njegove firme napravili na ime zimnica zaposlenih. Ostatak duga se takođe kompenzuje, Mitrović preuzima dugove koje je Opština imala prema trećim osobama.

Tada nekadašnji vlasnici zemlje u Mrčevom polju odlučuju da tuže Opštinu, tvrdeći da je zemljišni kompleks na Jazu njihova đedovina.

“Megapromet” se tada obraća Opštini sa zahtjevom da im se na ime zemlje u Jazu ustupi atraktivnih 8.166 kvadrata na pjeni od mora na Crvenoj glavici, naspram grad-hotela Sveti Stefan, što lokalna vlast i čini nakon što dobijaju saglasnost Ministarstva finansija.

Opština, međutim, zemlju na Jazu u svoje vlasništvo vraća po duplo većoj cijeni -115 eura po kvadratu.

Osumnjičeni u tom predmetu su i nekadašnja šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, bivši potpredsjednik Opštine Lazar Rađenović i procjenitelji Milka Lazarević, Marko Radunović i Ljubiša Baćević.

Bonus video: