Vuković: Slovenci nijesu iznenađenje, došlo je njihovo vrijeme

120 pregleda 1 komentar(a)
Veselin Vuković, Foto: Cev.lu
Veselin Vuković, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 16.10.2015. 12:11h

Veselin Vuković je u istoriju slovenačke odbojke ušao 2011. godine, kada je vodeći selekciju “zmajčeka” na Evropskom prvenstvu u Austriji upisao prve pobjede na EP za Sloveniju, a uspio je i da se plasira u osminu finala. Taj rekord Slovenija je popravila na EP u Bugarskoj i Italiji, gdje će Slovenija igrati u polufinalu…

“Slovenija je po meni pokazala najviše ako gledamo na ekipe koje nijesu važile za favorita. Međutim, ne bih rekao da su iznenađenje, zato što vrlo dobro poznajem taj tim, čije je vrijeme sada došlo. Tri igrača iz startne postave su u prošlogodišnjem Italijanskom šampionatu u 5-6 najboljih poentera, Gasparini, Urnaut i Čebulj. Ove godine je primački par, što je u suštini srce svakog tima, potpisao za dva najbolja italijanska kluba, Urnaut za Trentino i Čebulj za Maćeratu".

"Čebulju posebno predviđam veliku igračku karijeru, jer je on jedan od najmlađih, ali zaista ima sav potreban kvalitet za vrhunski nivo. Bio je jedan od mojih favorita u vrijeme dok sam ja bio selector, ja sam ga i doveo u reprezentaciju iako je tada još bio srednjoškolac. Tu su još Pajenk, srednjak baš izuzetnih mogućnosti, naročito napadačkih, te Vinčić, Kovačić, Šket”, rekao je za “Vijesti” Veselin Vuković, trener japanskog JT Tandersa.

Kako kaže, Evropsko prvenstvo je pratio samo statistički, “jer se u Japanu ne može gledati”.

“Najmanje su zaista pokazale Češka, Slovačka, Bjelorusija i naročito Hrvatska, koji su, po meni baš razočaranje, jer su sva tri meča izgubili po 3:0. Mislim da su, takođe, svi više očekivali od Njemačke, budući da imaju baš dobar tim. Evidentno je da su pokazali manje od očekivanog”, dodaje Vuković.

Naš proslavljeni odbojkaši trener kaže da je više očekivao od Srbije i Rusije.

“Istina, kod Rusa tokom cijele godine puno toga nije na nivou renomea i kvaliteta ekipe, počev od Svjetske lige, preko Svjetskog kupa do Evropskog prvenstva. Puno igrača prodefilovalo je kroz tim, jedna ekipa je igrala na Svjetskom kupu, sada druga na EP, a vremenska razlika između dva takmičenja je bila 10-15 dana”.

U polufinalu EP, u subotu u Sofiji, će igrati Italija i Slovenija, odnosno Francuska i Bugarska.

“Sve je, naravno, moguće, ali mislim da su, ipak, Italija i Francuska blagi favoriti za ulazak u finale, iako su Bugari domaćini i uradiće sve da igraju finale. Činjenica je da kvalitet Bugarske bez Sokolova i Kazijskog nije isti kao da su oni u reprezentaciji. Italija je mnogo dobila sa Huantorenom, na Svjetskom kupu u Japanu su zaista igrali dobro, bili su u grupi u Hirošimi, i gledao sam svih pet utakmica. A Francuska djeluje kao odlično posložen tim i nijesu slučajno osvojili Svjetsku ligu”, zaključio je Vuković, bivši trener Budućnosti i Budvanske rivijere.

Bonus video: