Sa manje čuvara da ne bi išli maricom?

Umjesto da Zindovića uvedu u “maricu” i naoružaju se dugim cijevima, šef sprovodničke službe Safet Dizdarević (55) i sprovodnici Duško Tomić (26) i Sead Alić (41) sjeli su ga u Šćekićevog službenog “megana” i uputili se ka Mojkovcu
160 pregleda 12 komentar(a)
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 16.10.2015. 05:24h

Uhapšeni načelnik bjelopoljskog zatvora Goran Šćekić (53) nije uvažio ni još jedno naređenje uprave ZIKS-a - da robijaša Jovicu Zindovića do kuće prate najmanje četiri naoružana sprovodnika.

To je “Vijestima” saopštio izvor iz uprave ZIKS-a.

Osuđenog za ubistvo Luke Popovića od zatvorske ćelije do porodične kuće u Mojkovcu 7. oktobra odvela su trojica sprovodnika.

Umjesto da Zindovića uvedu u “maricu” i naoružaju se dugim cijevima, šef sprovodničke službe Safet Dizdarević (55) i sprovodnici Duško Tomić (26) i Sead Alić (41) sjeli su ga u Šćekićevog službenog “megana” i uputili se ka Mojkovcu. Ponijeli su samo jednu automatsku pušku, koja je bila u gepeku “megana”.

Šćekić, Dizdarević, Tomić i Alić uhapšeni su prije dva dana zbog sumnje da su Zindoviću omogućili da pobjegne.

U saopštenjima policije i tužilaštva piše da se Šćekić tereti za zloupotrebu službenog položaja, a Dizdarević, Tomić i Alić da su počinili krivično djelo - omogućavanje bjekstva lica lišenog slobode.

“Nakon što je na osnovu mišljenja i medicinske dokumentacije osuđenom Jovici Zindoviću odobreno da posjeti bolesnu majku, Šćekiću su data precizna uputstva. Osim što mu je naređeno da obavijesti CB Bijelo Polje o tome da Zindovića izvodimo iz Zatvora, naređeno mu je i da u pratnji budu najmanje četiri sprovodnika naoružana dugim cijevima. Pošla su samo trojica. Pomoćnik direktora ZIKS-a Dragoljub Bulatović nazvao je Šćekića da bi precizirao detalje sprovođenja. Ništa nije ispoštovano”, kazao je izvor “Vijesti”.

Drugi izvor rekao je da vjeruje da je bjekstvo dobro planirano, a u prilog tome, tvrdi on, govori i činjenica da su bile ugašene kamere na Zindovićevoj kući.

Dok je osuđeni ubica bježao, sprovodnici su se prema tvrdnjama pouzdanog izvora “Vijesti”, gostili u njegovoj kući, a on navodno tuširao u kupatilu.

Ta “predstava”, prema istom izvoru, trajala je oko pola sata, dok čuvari nijesu utvrdili da Zindović više nije u prizemnoj, montažnoj porodičnoj kući u naselju Babića Polje.

Iz ZIKS-a je zvanično saopšteno da je osuđenik pobjegao oko 16 časova, sat prije nego mu je isticala dozvola za posjetu.

Oni su na dan bjekstva izjavili da je “mogućnoda se radi o nesavjesnom radu, odnosno postupanju službenika Zatvora Bijelo Polje koje može imati obilježja zloupotrebe položaja ili prekoračenja ovlašćenja u službi”.

IZ ZIKS-a je zvanično saopšteno da je Zindović i ranije posjećivao bolesnu majku - 23. jula 2015. godine.

Zindović je krajem marta 2014. osuđen je na 15 godina i tri mjeseca zatvora, jer je iz magnuma pucao u glavu Pljevljaka. Prema optužnici, 13. januara 2013. s umišljajem je ubio Popovića u žabljačkom hotelu “Enigma”.

Zindović je oženio sestru Darka i Duška Šarića, dok je pokojni Popović brat od strice Šarićeve nevjenčane supruge Lane Popović.

Mediji su Zindovića dovodili u rodbinsku vezu sa bivšim šefom policije Veselinom Veljovićem.

Zindović ne može krivično odgovarati za bjekstvo čuvarima

Iako mu policija nekada stavi lisice na ruke i vrati ga iza rešetaka, Zindović ne može krivično odgovarati zbog bjekstva iz zatvora.

On, ali i ostali koji pobjegnu iz zatvora mogu biti samo disciplinski kažnjeni, jer bjekstvo iz zatvora nije krivično djelo, objasnio je “Vijestima” advokat Zoran Piperović.

“Bjekstvo iz zatvora samo po sebi nije krivično djelo, već povlači disciplinsku odgovornost. Naravno, to pod uslovom da osuđenik tokom bjekstva nije počinio krivično djelo, recimo pucao na staraže ili izvršio bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti. Bjekstvo iz zatvora uvijek povlači krivičnu odgovronost lica koja su zadužena da se staraju o bezbjednosti i čuvanju osuđenika”, kazao je Piperović, pojašnjavajući da za to krivično djelo ne mora da postoji umišljaj.

“To krivično djelo može biti izvršeno i nehatno, a ako je umišljaj zna se kako se ta djela kvalifikuju”, kazao je on.

Piperović pojašanjava da je osuđenik, čim uđe u zatvor, u nadležnosti uprave koja je dužna da obezbijedi njegovu resocijalizaciju, izdržavanje kazne, ishranu, čuvanje...

“Osuđenici potpadaju pod ingerentnost uprave Zavoda, a ta ustanova hijerarhijski pod ingerentnost Ministarstva pravde.

Bonus video: