ISTRAGA O PRODAJI 26.000 KVADRATA ZEMLJE NA JAZU

Svjedoci saradnici optužuju: Svetozar Marović dirigovao sumnjivom igrom?

Na pitanje tužiteljke zašto je prihvatio posao sa AMD, Dragović je navodno odgovorio da ga je Svetozar Marović zamolio za uslugu
266 pregleda 132 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2019. 18:06h

Svjedoci saradnici označili su Svetozara Marovića osobom koja je počela i završila posao sumnjive prodaje zemlje na Jazu zbog koje je Opština Budva oštećena za 1.400.000 eura, saznaju “Vijesti”.

Obojica su u prvom saslušanju tvrdila da je tim poslom rukovodio njegov sin, ali je tužiteljka Lidija Vukčević  insistirala da joj Igor Trnski i Rajko Kuljača odgovore kako je moguće da je tada 25-ogodišnji Miloš Marović osimislio cijelu strategiju  navodne malverzacije i imao moć da naređuje gradonačelniku, direktorima javnih preduzeća, vlasnicima privatnih firmi...

"Tužioca je to posebno zanimalo, jer Miloš Marović  nije imao političku, ali ni javnu funkciju  kao pokriće za takvo djelovanje.  Svjedoci su  direktno optužili  Svetozara Marovića i saopštili da je pod njegovom dirigentskom palicom  odrađen kompletan posao pa i licitacija", kazao je izvor "Vijesti" blizak istrazi.

Policija je povodom nezakonitog djelovanja u vezi sa zemljom na Jazu uhapsila šest osoba, a nalog za privođenje izdat je i za Miloša Marovića i njegovog kuma Marka Vujovića. 

Oni nijesu u Crnoj Gori, a Marovićev advokat najavio je specijalnom tužilaštvu da će se njegov klijent vratiti u državu čim završi sa medicinskim tretmanom u Beogradu.    

Dragović traži da se suoči sa Trnskim

Uhapšeni nekadašnji direktor Zavoda za izgradnju Budve Stevica Dragović tražio je od specijalne tužiteljke  da ga suoči sa Trnskim. Trnski je u izjavi optužio Dragovića da ga je,  zajedno sa Milošem Marovićem, podstrekavao da  učestvuje u nezakonitom poslu...

Osumnjičeni je zato  zahtijevao da mu svjedok saradnik  u oči kaže kada i kako ga je podstrekavao. On je rekao da je Trnski vjerovatno pomiješao dva slučaja, pominjući onaj od prije par godine u kome su obojica osuđena na zatvorske kazne. 

Dragović je kazao da je čista laž da je kao direktor Zavoda za izgradnju Budve  na bilo koji način  uticao na Trnskog i njegove odluke oko kupovine  zemlje na Jazu i da je cesija jedina  veza  sa tim poslom.

On je rekao da je to sproveo kako bi uspio da  naplati dugovanje od Opštine koja je grcala u dugovima. AMD je za 1,3 miliona eura u oktobru 2008. kupio zemlju od Opštine, ali je nije uspio platiti. Zavod je od Opštine potraživao 107.000 eura na ime izrade planskih dokumenata. Tom cesijom, Dragović je prihvatio da se dug Opštine prebaci na AMD, pa je dugovanje za zemlju na jazu smanjeno na 1,2 miliona eura. 

Trnski i AMD tada su se obavezali  da što brže izmire dugovanje prema Zavodu.  Dragović je tužiteljki pojasnio da je smatrao da će tako lakše naplatiti dugovanje.

Pošto taj novac nikada nije vidio, tužio je AMD, uspio da dobije, čak i sa obračunatom kamatom, pa je dug AMD dostigao 150.000 eura.

Sveto ga je zamolio

Na pitanje tužiteljke zašto je prihvatio da odradi posao sa AMD, Dragović je navodno odgovorio da ga je lično Svetozar Marović zamolio za tu uslugu. Prema tom izvoru, Marović je pitao Dragovića da li Zavod ima neka potraživanja prema Opštini i tražio da ih "prebije” preko AMD, što je on prihvatio.

Prenošenje opštinskog duga na AMD, Dragović je naveo kao  jedino rješenje da se domogne novca i isplati plate radnicima. Rekao je da su cesije bile opravdane u slučajevima blokade opštinskog računa.

Opština je 2008. organizovala javnu licitaciju za prodaju 26.000 kvadrata, na koju se javljaju tri lokalne firme, čiji su vlasnici međusobno povezani, kako poslovnim, tako i rodbinskim i prijateljskim vezama.

Ponude su dostavili nevladina organizacija AMD, Marko Vujović, preko kompanije “Orbis” i firma poznatog ugostitelja Nemanje Zeca, “Porto Budva company”.

Trnski je tu zemlju u zakup davao firmi Miloša Marovića i prije nego je kao najbolji ponuđač pobijedio na licitaciji.

Nakon zvanične kupovine, sa Marovićevom kompanijom "Smart IT" zaključuje ugovor o zakupu oko 1.000 kvadrata, gdje je planirana izgradnja salona namještaja.

Na ime toga projekta, "Smart IT” uzima kredit od 400.000 eura kod CKB-a. Nakon što su izgradili betonski kostur budućeg salona, radovi su iznenada prekinuti.

Marovićeva kompanija kreditnu obavezu “prepušta" budvanskoj firmi “Megapromet”, biznismena Miodraga Miša Mitrovića. On se obavezuje da vrati 300.000 eura, a ostatak kredita preuzima “Pantomarket”.

Iako su zemlju na Jazu uzeli za 1,3 miliona eura, AMD je Opštini uplatio samo 100.000 eura, ali uprkos tome lokalna uprava tada ne raskida ugovor sa Trnskim. AMD potom proda je zemlju "Megaprometu” koji na sebe preuzima dug.

Mitrović pola miliona duga "skida” prebijajući dug Opštine, koji su ovi kod njegove firme napravili na ime zimnica zaposlenih. Ostatak duga se takođe kompenzuje, Mitrović preuzima dugove koje je Opština imala prema trećim osobama.

Tada nekadašnji vlasnici zemlje u Mrčevom polju odlučuju da tuže Opštinu, tvrdeći da je zemljišni kompleks na Jazu njihova đedovina.

“Megapromet” se tada obraća Opštini sa zahtjevom da im se na ime zemlje u Jazu ustupi atraktivnih 8.166 kvadrata na pjeni od mora na Crvenoj glavici, naspram grad-hotela Sveti Stefan, što lokalna vlast i čini nakon što dobijaju saglasnost  Ministarstva finansija.

Opština, međutim, zemlju na Jazu u svoje vlasništvo vraća po duplo većoj cijeni - 115 eura po kvadratu.

Osumnjičeni u tom predmetu su i nekadašnja šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, bivši potpredsjednik Opštine Lazar Rađenović i procjenitelji Milka Lazarević, Marko Radunović i Ljubiša Baćević.

Ugroženo zdravlje ili taktika?

Punomoćnik Miloša Marovića, advokat Vladan Bojić juče je Specijalnom tužilaštvu dostavio medicinsku dokumentaciju za svog klijenta, u kojoj stvari nisu baš ružičaste.

Izvor "Vijesti" tvrdi da se mlađi Marović u Beogradu podvrgao manjem hirurškom zahvatu, ali u dokumentaciji iz tamošnje klinike "Ostrog", piše da on ima još puno manjih i većih zdravstvenih problema. 

Jedan od sagovornika "Vijesti" tvrdi da Marovićeva odbrana i na taj način priprema teren da ga eventualno sačuva od pritvora tokom istrage.