LGBT Forum Progres: Gej mladić brutalno pretučen u Beranama

"Policija u Beranama uzela izjavu, ali su se izjasnili da sa postojećim informacijama u ovom trenutku ne mogu identifikovati počinioca i da ukoliko ponovo vidi i prepozna napadača da dođe da podnese prijavu", saopšteno je iz LGBT Forum Progres
144 pregleda 123 komentar(a)
LGBT osoba napad, Foto: LGBT Forum Progres
LGBT osoba napad, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 15.10.2015. 13:51h

U Beranama je sinoć, nešto nakon 23 časa brutalno pretučen dvadesetogodišnji gej mladić od strane, za sada, nepoznate osobe, saopšteno je iz NVO LGBT Forum Progres.

"Mladić je bio u izlasku sa prijateljem, kada je nepoznata osoba, po procjeni žrtve, starosti od oko 25 godina, kolima prošao pored njih, otvorio prozor i uputio im više pogrdnih i uvredljivih riječi poput ovih: “Pederu", “Ko tu koga je*e". Gej mladić je kratko odgovorio na prozivku i produžio dalje nadajući se da će ih homofob ostaviti na miru i da neće doći do fizičkog kontakta. Svega nekoliko minuta kasnije, gej mladić je, vidio da je izgubio futrolu za svoj telefon, pa je krenuo nazad, istim putem, kako bi je pronašao. Ponovo je naišao na istu nepoznatu osobu, koja ga je počela pratiti kolima, marke "Folksvagen - Pasat", tamno plave boje, i koja je nastavila da dobacuije pogrdne i uvredljive riječi na račun njegove seksualne orijentacije"m navodi se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Iz ove NVO su dodali da je tada nepoznati mladić uključio duga svijetla na svom vozilu, direktno u pravcu gej mladića.

"Izašao je iz vozila, prišao gej mladiću, i uz brojne pogrdne riječi i prijetnje, zadao mu tri udarca pesnicom u predjelu glave. Dok ga je tukao gej mladić ga je molio da to ne radi. Nakon trećeg udarca mladić je, uz gubitak svijesti, pao na zemlju. Napadač je tada ušao u svoje vozilo i udaljio se s lica mjesta. Mladiću je bila poznata procedura koja se promoviše u LGBT zajednici. Odmah je stupio u kontakt sa lokalnim aktivistima LGBT Foruma Progres. Na neki je način uspostavljen kontakt s policijom i mladić je upućen da u stanicu policije da izjavu i podnese prijavu", piše u saopštenju LGBT Foruma Progres.

U saopštenju piše i da je policija u Beranama uzela izjavu, ali su se izjasnili da sa postojećim informacijama u ovom trenutku ne mogu identifikovati počinioca i da ukoliko ponovo vidi i prepozna napadača da dođe da podnese prijavu.

"I pored intenzivnog interesovanja LGBT Forum Progres nije potvrđeno da li su službenici policije, i kada tačno, konsultovali nadležnog tužioca. Napadnuti gej mladić je NVO LGBT Forum Progres saopštio da nije zadovoljan tretmanom i odnosom službenih lica u stanici policije, da ima primjedbe na njihovo postupanje i da će zbog toga podnijeti pritužbu", stoji u saopštenju.

NVO LGBT Forum Progres poziva i moli građane Berana koji mogu pomoći u identifikaciji napadača sa opisanim vozilom da kontaktiraju policiju ili ovu NVO.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava: Stvara se ambijent za sve efikasniju zaštitu prava lgbtiq osoba

Iz razloga što je položaj Lgbtiq osoba u Crnoj Gori bio pod uticajem dominantne društvene percepcije da njihovo postojanje predstavlja kršenje morala i vrijednosti o poželjnom načinu života, Vlada Crne Gore donijela je Strategiju za unapređenje kvaliteta života lgbt osoba u Crnoj Gori 2013-2018 kao svoj sistemski odgovor da se odlučno bori protiv svih oblika diskriminacije, saopštili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

"Kontinuirano se unapređuje antidsikriminatorna politika i zakonodavni okvir, i stvara ambijent za sve efikasniju zaštitu prava lgbtiq osoba. Jasna je činjenica da je to jedan proces koji zahtijeva određeno vrijeme. Poštovanje ljudskih prava i sloboda ne zavisi samo od kvalitetnog zakonskog i institucionalnog okvira, već dobrim dijelom od toga kako najšira javnost doživljava ovaj pojam. Zbog svoje stvarne Ili predpostavljene seksualne orijentacije ili identita, lgbtiq osobe izložene su različitim oblicima isključenja, diskriminacije pa i nasilja. Ta praksa nažalost počinje u najvećem broju slučajeva još u okviru njihovih porodica i nastavlja se u širim društvenim okvirima ukoliko ih javnost prepozna kao drugačije. U prilog ovome svjedoči i sinoćnji napad na gej mladića u Beranama, čijim povodomapelujemo na nadležne institucije da pronađu I procesuiraju počinioca", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava su dodali da sprovode konkretne mjere koje će mijenjati obrazac ponašanja prema ranjivim grupama u društvu što vodi ka većoj otvorenosti demokratskom pristupu poštovanja veoma važnog načela jednakosti i ravnopravnosti.

"U saradnji sa nevladinim organizacijama, drugim državnim institucijama i međunarodnim organizacijama sprovodimo aktivnosti u vezi sa njihovim društvenim prihvatanjem i integracijom. Crna Gora je odlučna u svom nastojanju da se suoči sa predrasudama protiv svake ranjive društvene grupe i to ne samo da bi ispunila obaveze koje proizilaze iz članstva u međunarodnim organizacijama, već zato što teži za kulturnom promjenom i boljim životom svojih građana/ki", zaključuju u Ministarstvu.

Bonus video: