Pohod na medalju u Dohi i norme za Rio

Paraolimpijski savez Crne Gore će na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi predstavaljati Marijana Goranović u bacanju diska i kugle, Radmilo Baranin u disciplini kugla, te Miloš Ranitović u skoku uvis
2 komentar(a)
Paraolimpijski komitet, Foto: Boris Pejovic
Paraolimpijski komitet, Foto: Boris Pejovic
Ažurirano: 15.10.2015. 12:08h

Paraolimpijski savez Crne Gore će na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi predstavljati Marijana Goranović u bacanju diska i kugle, Radmilo Baranin u disciplini kugla, te Miloš Ranitović u skoku uvis. Na najvećoj svjetskoj smotri u Kataru (18 -31. oktobra), prva će na borilište Goranović u disku 23. oktobra, dva dana kasnije će se za medalje boriti Ranitović, dok je 26. oktobra na programu kugla, koju će bacati Goranović i Baranin.

"Prije svega još jednom želim da čestitam 15-godišnjem stonoteniseru Filipu Radoviću bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Danskoj, što je prva, istorijska medalja sa velikih takmičenja u istoriji našeg paraolimpizma. Ostvario je nevjerovatan i neočekivan rezultat, pošto je Radović bio najmlađi učesnik u Vejleu. Što se nastupa naših takmičara u Dohi tiče, reprezentacija je spremna i čak i brojna za naš mali pokret. Očekujem od takmičara da ponove svoje najbolje rezultate - Marijana da potvrdi A norme za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru u obje discipline, a Radmilo B normu u kugli. Što se Ranitovića tiče, od tri njegove discipline u kojima je imao normu za Dohu, odlučili smo se da nastupi samo u skoku uvis. Ukoliko sve bude po planu, jer to je izuzetno kompleksna disciplina za osobe bez vizuelne percepcije, nadamo se čak i medalji. Optimizam zasnivamo na njegovim rezultatima i podatku da je napredovao za preko deset centimetara u posljednjoj godini", kazao je Ivan Tomić, predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore na konferenciji za novinare.

Goranović i Baranin zajedno sa Tomićem put Dohe kreću u subotu iz Podgorice, dok će Ranitović istog dana krenuti iz Beograda, gdje je finiširao pripreme. Trener Goran Čele Obradović će se našim reprezentativcima priključiti 22. oktobra.

"Na takmičenje ću izaći spremna i rasterećena, pošto je ovo moj drugi nastup na svjetskim prvenstvima i znam šta me čeka. Idem sa ciljem da ostvarim najbolje lične rezultate i potvrdim norme za Rio. Nadam se da će mi se dobrim rezultatima isplatiti veliki i besprekoran rad, a daću sve od sebe za svoju zastavu na najvećem takmičenju", naglasila je Goranović.

Posljednji mjesec priprema naši bacači obavili su sa proslavljenim trenerom Veljkom Čegarom (trener srpskog bacača Dragana Perića).

"Moj cilj u debitantskom nastupu u Dohi je obaranje ličnog rekorda i norma za igre u Rio de Žaneiru. Mislim da sam spreman za to, i zadovoljan sam tokom pripreme", istakao je Baranin.

Na SP u Dohi učestvovaće preko 1.300 takmičara iz preko 100 zemalja.

"Takmičenje u Dohi je najveće ove godine u kalendaru paraolimpizma. Zahvaljujući kontinuiranoj pomoći Uprave za mlade i sport, Crnogorskog olimpijskog komiteta i Ministarstva rada i sociijalnog staranja, mi smo i u ovoj godini uspjeli da ispunimo zahtjevan kalendar, pošto će nas samo takmičenje u Dohi koštati oko 14.000 eura. Ipak, za relativno kratko vrijeme POK je napravio ogroman kvalitativni pomak, pa ne bi bilo iznenađenje da u Riju učestvuje nekoliko naših takmičara, za razliku od prethodne dvije smotre kada smo imali po jednog učesnika. Obradović je trener Ivane Španović, a Čegar je donio novi kvalitativni stručni pomak našem radu i rezultat toga sigurni smo da će biti vidni već na Evropskom atletskom prvenstvu u Grosetu iduće godine. Uz Goranović, koja je bila blizu medalji na EP u Holandiji, Ranitović i Baranin bilježe sve bolje rezultate, a o napretku i klasi Ilije Tadića i Filipa Radovića ne treba trošiti riječi. Polako se timu priključuju i brojni drugi mladi talentovani sportisti, i ne bi bilo iznenađenje da u Tokiju osvojimo i Paraolimpijsku medalju", zaključio je Tomić.

Bonus video: