ZINDOVIĆ I DALJE NA SLOBODI, STRAŽARI U PRITVORU

Novi detalji istrage: Čuvari u civilu, puška u gepeku načelnikovog auta

Čuvari su Zindovića vozili automobilom načelnika Šćekića, svi su bili u civilu i u gepeku su imali samo jedan automat, kazao je sagovornik "Vijesti" iz istrage
151 pregleda 16 komentar(a)
Safet Dizdarević, Foto: Vijesti online
Safet Dizdarević, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 15.10.2015. 05:38h

Načelnik Zatvora Bijelo Polje Goran Šćekić (53) i trojica službenika te ustanove uhapšeni su juče zbog sumnje da su osuđeniku Jovici Zindoviću omogućili da pobjegne.

U saopštenjima policije i tužilaštva piše da se Šćekić tereti za zloupotrebu službenog položaja, a sprovodnici Safet Dizdarević (55), Duško Tomić (26) i Sead Alić (41) da su počinili krivično djelo - omogućavanje bjekstva lica lišenog slobode.

Iz policije je rečeno da stvari ukazuju na sumnju da je Šćekić prekoračenjem ovlašćenja i nevršenjem službenih dužnosti omogućio Zindoviću da pobjegne iz zatvora.

"S.D, S.A. i D.T. sumnjiče se da su kao službena lica omogućili Zindoviću bjekstvo prilikom davanja pogodnosti posjete teško bolesnom članu uže porodice”, piše u saopštenju policije. Njima je sinoć određeno zadržavanje do 72 sata.

Izvor iz istrage saopštio je “Vijestima” da su čuvari Zindovića kući odveli službenim automobilom “reno megan” načelnika Šćekića.

"Svi su bili u civilu i u gepeku su imali samo jedan automat”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Predmet istrage oko bjekstva osuđenog za ubistvo Luke Popovića iz Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal ekspresno je vraćen u nadležnost bjelopoljskog Osnovnog tužilaštva, nakon što je saslušan direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) Miljan Perović.

Iz uprave ZIKS-a nezvanično je rečeno da nadležni u bjelopoljskom zatvoru, između ostalog, nijesu ispoštovali naređenje da osuđenika od ćelije do kuće u Mojkovcu sprovedu uz asistenciju policije.

Izvor “Vijesti” saopštio je da to nije definisano zakonima, ali da se policijska pratnja koristi kad god je to potrebno, a na osnovu Zakona o policiji i sporazumima koje imaju sa ZIKS-om.

"To je propust načelnika i šefa sprovodničke službe. U opisu posla im je bilo da sprovođenje Zindovića obave uz asistenciju policije. Osim toga, dobili su jasna naređenja za taj zadatak”, kazao je izvor "Vijesti".

Šćekić je, međutim, nakon bjeksta Zindovića rekao da u tom slučaju nema njegove krivice.

"Žao mi je što se sve ovo desilo, uradio sam sve u skladu sa zakonom. O bjekstvu sam već dao izjavu policiji. Sa indignacijom odbacujem spekulacije da sam na bilo koji način omogućio osuđeniku da pobjegne", kazao je Šćekić.

Provjeravaju se telefoni

Zindović je dobio dozvolu da posjeti teško bolesnu majku. Sagovornik blizak istrazi rekao je da medicinska dokumentacija o bolesti postoji, ali da se sada utvrđuje da li je validna. Provjeravaju se listinzi komunikacija telefonskih razgovora službenika i zatvorenika sa trećim licima, koja su mogla pomoći zatvoreniku u bjekstvu.

Pouzdani izvor “Vijesti” saopštio je su stražari koji su bili u pratnji Zindovića, ručali u njegovoj kući dok se osuđenik navodno tuširao u kupatilu.

Ta "predstava", prema istom izvoru, trajala je oko pola sata, dok čuvari nijesu utvrdili da osuđeni ubica više nije u prizemnoj, montažnoj porodičnoj kući u naselju Babića Polje.

Iz ZIKS-a je zvanično saopšteno da je osuđenik pobjegao oko 16 časova, sat prije nego mu je isticala dozvola za posjetu.

Oni su na dan bjekstva izjavili da se “mogućno radi o nesavjesnom radu, odnosno postupanju službenika Zatvora Bijelo Polje koje može imati obilježja zloupotrebe položaja ili prekoračenja ovlašćenja u službi”.

Zindović je krajem marta 2014. osuđen na 15 godina i tri mjeseca zatvora, jer je iz magnuma pucao u glavu Popovića.

Preporučujemo za Vas