Ukrali od Japanaca 800.000 eura?

Navodno su sklapani fiktivni ugovori sa Centrom savremene umjetnosti i još jednom firmom
271 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.10.2015. 19:05h

Menadžment japanske kompanije Daido metal Kotor podnio je Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nekoliko svojih radnika zbog sumnje da su tu firmu oštetili za najmanje 800.000 eura.

U njihovoj prijavi tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, uprava japanske kompanije ukazuje na “organizovanu kriminalnu grupu” i za gotovo milionsku štetu upire prstom u bivšeg izvršnog direktora P. S. iz Kotora, menadžera finansija S. I., menadžera proizvodnje R. V. i druge koji su navodno nezakonito uzimali novac.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, navodna krađa otkrivena je početkom oktobra kada su se preseljavale kancelarije u sjedištu Daido metal firme.

Tada su izvršni direktor Jasuši Šibuja i njegov zamjenik Filip Moštrokol, pronašli do tada za njih nepoznatu dokumentaciju, u kojoj su navodno našli dokaze da je to preduzeće oštećeno za više stotina hiljada eura.

Kompletna dokumentaciju prekjuče su predali Specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

Menadžement piše da osnovano sumnjaju da su prijavljeni radnici u kontinuitetu zaključivali, u ime Daido metala Kotor, fiktivne ugovore sa Centrom savremene umjetnosti Podgorica za konsultantske usluge i izradu analiza, elaborata i dokumenata koji nikad nisu korišćene u poslovanju japanske firme.

“Menadžmentu kompanije nije poznato o kakvim se naručenim poslovima radi i to sa ustanovom kulture koja gazduje umjetničkom galerijom u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u Podgorici. Na ime ovih fiktivnih ugovora, koji uopšte i ne postoje u dokumentaciji, odnosno nije ih moguće naći u cjelokupnoj arhivi komapanije, lica iz krivične prijave su u kontinuitetu uplaćivala novac sa računa Daido metala Kotor na račun Centra savremene umjetnosti Podgorica radi isplate po osnovu tih fiktivnih ugovora za očigledno nepostojeće usluge. Oni su očigledno udruženo i sinhronizovano, vjerovatno sa još nekim licima iz Centra savremene umjetnosti, sprovodili ove radnje radi pribavljanja imovinske koristi više godina čime su oštetili kompaniju za preko 500 hiljada eura”, piše u prijavi.

Iz Centra za savremenu umjetnost juče su “Vijestima” saopštili da ne mogu da odgovore da li su poslovali sa japanskom komapanijom.

Iz službe za odnose s javnošću te institucije, rečeno je da im je potrebno da pažljivo i detaljno pregledaju dokumentacija i da nijesu u prilici da to učine do kraja radnog dana.

Osim te navodne pronevjere, u krivičnoj prijavi piše da su zaposleni koje su osumnjičili, više godina zaključivali fiktivne ugovore sa privrednim društvom ”Vedra lira″” iz Podgorice, za usluge na izradi dokumenata i elaborata.

“Ni ova dokumenta, odnosno usluge, kao ni razlog njihovog naručivanja i sklapanja svih ugovora sa privrednim društvom Vedra lira nije bio poznat bilo kome u menadžmentu do momenta otkrivanja sumnjive dokumentacije. Za ove usluge, po osnovu fiktivnih ugovora, u kontinuitetu su lica koja smo prijavili vršila uplate sa računa kompanije na račun Vedra lire”, navodi se u prijavi.

Piše i da “ne postoje tragovi u dokumentaciji o postojanju bilo kakvih elaborata koji su napravljeni na osnovu fiktivnih ugovora”.

“Samo po ovom osnovu, lica koja smo prijavili pribavila su imovinsku korist, odnosno pričinili štetu kompaniji, u iznosu od preko 300 hiljada eura”.

Menadžement je Specijalnom tužilaštvu dostavio kopije dijela dokumentacije, fakture koje glase na Centar savremene umjetnosti i kartice komintenata, a cijelu dokumentaciju u originalu ostavili na čuvanje u sef kompanije.

Kompanija “Daido metal Kotor” proizvodi klizne radijalne i aksijalne poluležajeve i klizne čaure za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem. Proizvode i ležaje od bijele kovine za brodske motore, kompresore, turbine i izradu kliznih elemenata od integralnih materijala na bazi legura bakra i legura aluminijuma.

Daido metal vlasnik je 99,6 odsto kompanije, a 0,4 odsto posjeduju radnici i ostali akcionari.

“Vijesti” su bez uspjeha juče pokušale da stupe u kontakt sa dvoje od troje koje je kompanija osumnjičila za navodnu krađu.

"Uzimali novac i na račun lažne pomoći zaposlenima u firmi"

Zaposleni, koje je menadžement prijavio specijalnom tužiocu, sačinjavali su i fiktivne odluke o isplati pomoći radnicima Daido metala Kotor do 1.000 eura, ali ih nikada nisu isplatili radnicima.

I to piše u krivičnoj prijavi kompanije.

"U dokumentaciji ne postoje bilo kakvi dokazi da su radnici uzeli pomoć, a radnici ne znaju ništa o toj pomoći jer nikada nisu dobili ni odluke o pomoći, niti novac koji su osumnjičeni podizali po tom osnovu", navodi se u prijavi.

Bonus video: