Trnski poručio: Neću više da robijam zbog Marovića

Miloš Marović se sumnjiči da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, a Marko Vujović za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja
428 pregleda 161 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.10.2015. 05:15h

Policijski inspektori juče su bezuspješno pokušali da uhapse Miloša Marovića i njegovog kuma Marka Vujovića, zbog navodnih malverzacija oko prodaje 26.000 kvadrata na Jazu.

Obojica su nedavno napustili teritoriju Crne Gore, pa je propao prepad policije čiji službenici su oko šest sati zakucali na vrata osumnjičenih.

Za njima će raspisati nacionalnu potjernicu, a ako to ne urodi plodom - onda i međunarodnu.

Na dvojicu Budvana tužiteljki Lidiji Vukčević prstom su pokazali svjedoci saradnici u tom predmetu Igor Trnski i Rajko Kuljača, navodeći da je sin funkcionera DPS-a Svetozara Marovića vukao konce u igri u kojoj je Opština Budva oštećena za 1.400.000 eura.

Uz njih, Tužilaštvo je osumnjičilo još pet osoba da su nezakonito radili kako bi Opština najprije po niskoj cijeni prodala atraktivnu parcelu, a kasnije je vratila u svoje vlasništvo ali za duplo više novca.

Istražitelji vjeruju da je zemlja prodata na namještenoj licitaciji i to Auto moto društvu Budva, čiji je direktor bio Trnski.

Nakon što je tužilaštvo otvorilo taj predmet, Trnski je tužiocima, ali i prijateljima kazao da je jednom robijao zbog Miloša Marovića i da to više nikada sebi neće dozvoliti.

On je aludirao na sudski postupak oko upisivanja milionski vrijedne državne imovine na privatne firme, zbog čega je osuđen na godinu zatvora.

Tužiteljki je kazao i da ga je Marović podstrekavao da od Opštine kupi plac u industrijskoj zoni Jaza, kako bi njegova kompanija na toj lokaciji mogla početi da gradi salon namještaja.

Miloš Marović se sumnjiči da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, a Vujović za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Vujović je državu napustio prije par dana, odmah nakon mlađeg Marovića.

Miloš Marović je dva dana prije nego su počela hapšenja otputovao za Beograd.

Uhapšen Dragović

Lisice na ruke juče su stavljene bivšem direktoru Zavoda za izgradnju Budve Stevici Dragoviću. I on je osumnjičen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja.

Dragović je još 2009. potpisao cesiju sa Opštinom Budva i AMD, kojom je plaćeno 107.000 eura za kupovinu 26.000 kvadrata na Jazu.

Opština Budva tada je pristala da dug prema Zavodu za izgradnju, na ime izrade planskih dokumenata, prebije tako što će smanjiti dugovanje AMD prema njoj za kupovinu zemlje na Jazu.

Tužiocima, međutim, nije jasno zašto je Zavod pristao da “pomogne” AMD u cijelom poslu, smatrajući da je u pitanju organizovana strategija kako bi se domogli atraktivne parcele.

Prema informacijama “Vijesti”, Dragović je pred tužiteljkom ponovio da je upravo on podnio tužbu protiv AMD, kako bi naplatio sporno potraživanje.

Privredni sud je kasnije presudio u korist Zavoda i naložio AMD da sa kamatom isplati dugovanje.

Hronologija

Opština je 2008. organizovala javnu licitaciju za prodaju 26.000 kvadrata, na koju se javljaju tri lokalne firme, čiji su vlasnici međusobno povezani, kako poslovnim, tako i rodbinskim i prijateljskim vezama.

Ponude su dostavili nevladina organizacija AMD, zatim kum Marovića - Marko Vujović, preko kompanije “Orbis” i firma poznatog ugostitelja Nemanje Zeca, “Porto Budva company”.

Nakon što Trnski kupi zemlju, sa Marovićevom kompanijom “Smart IT" zaključuje ugovor o zakupu oko 1.000 kvadrata, gdje je planirana izgradnja salona namještaja.

Na ime toga projekta, “Smart IT” uzima kredit od 400.000 eura kod CKB-a. Nakon što su izgradili betonski kostur budućeg salona, radovi su iznenada prekinuti.

Marovićeva kompanija kreditnu obavezu “prepušta" budvanskoj firmi “Megapromet”, biznismena Miodraga Miša Mitrovića. On se obavezuje da vrati 300.000 eura, a ostatak kredita preuzima “Pantomarket”.

Iako su zemlju na Jazu uzeli za 1,3 miliona eura, AMD je Opštini uplatio samo 100.000 eura, ali uprkos tome lokalna uprava tada ne raskida ugovor sa Trnskim. AMD potom proda je zemlju “Megaprometu” koji na sebe preuzima dug.

Mitrović pola miliona duga “skida” prebijajući dug Opštine, koji su ovi kod njegove firme napravili na ime zimnica zaposlenih. Ostatak duga se takođe kompenzuje, Mitrović preuzima dugove koje je Opština imala prema trećim osobama.

Tada nekadašnji vlasnici zemlje u Mrčevom polju odlučuju da tuže Opštinu, tvrdeći da je zemljišni kompleks na Jazu njihova đedovina.

“Megapromet” se tada obraća Opštini Budva sa zahtjevom da im se na ime zemlje u Jazu ustupi atraktivnih 8.166 kvadrata na pjeni od mora na Crvenoj glavici, naspram grad-hotela Sveti Stefan. Opština se povodom razmjene zemlje obraća Ministarstvu finansija, od kojih traže i dobijaju saglasnost za taj posao.

Parcela na Jazu u septembru 2010. opet se vraća Opštini, odlukom Skupštine opštine.

Opština, međutim, zemlju na Jazu u svoje vlasništvo vraća po duplo većoj cijeni - 115 eura po kvadratu i “Megaprometu” ustupa parcelu kod Svetog Stefana.

Osumnjičeni u tom predmetu su i nekadašnja šefica budvanskog katastra Mirjana Marović, bivši potpredsjednik Opštine Lazar Rađenović i procjenitelji Milka Lazarević, Marko Radunović i Ljubiša Baćević.

Katnić ih dobro "poznaje"

Sadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić bio je član vijeća Apelacionog suda, koje je odličivalo o prvostepenoj presudi u slučaju “AMD”.

Zbog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi u pokušaju, Igor V. Trnski, Marko S. Vujović, Slobodan R. Pima, Srđan S. Stojanović i Bojan R. Karadžić, osuđeni su na po godinu zatvora, u tom predmetu.

Istom pravosnažnom presudom Svetlana S. Dragović, osuđena je na šest mjeseci zatvora, a Stevica M. Dragović na godinu zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi podstrekavanjem. Oni su oglašeni krivim da su državnu imovinu AMD Budva upisali na privatne firme i pokušali da pribave protivpravnu imovinsku korist od oko tri miliona eura.

Prvostepenu presudu izreklo je specijalno vijeće sutkinje Milenke Žižić. Optužbe su oslobođeni Ante N. Deloik, Milić S. Vlahović i Biserka 0. Bojić.

"Miloš će doći čim završi sa medicinskim tretmanom"

Mlađi Marović nalazi se u Beogradu na medicinskom tretmanu i odazvaće se tužilaštvu čim završi te obaveze.

To je juče "Vijestima" rekao njegov pravni zastupnik, advokat Vladan Bojić, objasnivši da je isto saopštio i glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

Punomoć da zastupa Miloša Marovića u pravnim poslovima vezanim za taj slučaj, potpisali su juče roditelji osumnjičenog - Svetozar i Đorđina Marović.

Bonus video: