Crna Gora želi prevlast u oktagonu

Iako Bušido, prvi crnogorski MMA klub, radi od 2009. godine, njegovi borci su strast borbe u oktagonu osjetili nakon tri i po godine
244 pregleda 2 komentar(a)
Bušido, Foto: Bušido
Bušido, Foto: Bušido
Ažurirano: 15.10.2015. 09:59h

U brojnoj i popularnoj porodici borilačkih sportova u Crnoj Gori koji postižu sve bolje rezultate, odnedavno se priključio i MMA. Crnogorski borci sve češće ulaze u oktagon u želji da pokažu viteštvo i umijeće borbe.

Osim želje i urođene hrabrosti za uspjeh u ovom sve popularnijem sportu neophodno je i veliko znanje, a u Crnoj Gori se i na tome naporno radi. Podgorički klubovi Bušido i MMA Zabjelo pripremaju borce koji će ubuduće biti ponos Crne Gore.

“Interesovanje i volja za radom i nadmetanjem su nesvakidašnji, jer u mom klubu Bušido, od 40 članova se čak deset takmiči. To je izuzetno visok procenat. Tačno je da je MMA u Crnoj Gori mlad sport i da kao i u svakom sportu, poželjno je da se sa treningom počne u što mlađem uzrastu, ali je olakšavajuća okolnost što većina polaznika ima predznanje u nekom od drugih sportova. MMA je kombinacija borilačkih sportova, a naš najperspektivniji takmičar, Ivan Garčević, je došao kao odličan poznavalac džuda. Poznavanje borbe je dobra polazna osnova i zato takmičari sa znanjem makar jedne borilačke vještine lako savladavaju i boksersku tehniku, poluge u parteru", kazao je Ivan Mirović, trener Bušida.

Mirović posjeduje francusku licencu i 15-godišnje iskustvo u borilačkim sportovima.

"Na ruku MMA sportu idu i uspostavljena pravila, što ranije nije bio slučaj pa su se u oktagonu jedan protiv drugog nalazili borci i sa nekoliko destina kilograma razlike u težini. Izvršena je kategorizacija I to je donijelo ogromu popularnost MMA u SAD-u, Brazilu, Japanu, Rusiji…

Tek sala Bušida u Ulici devete crnogorske brigade u Zagoriču je sve punija a polaznicima, osim takmičarskog, omogućuje i rekreativni program koji garntuje pravilan razvoj i nesvakidašnju kondiciju.

“Tek svaki četvrti član kluba to radi iz želje da se bori u oktagonu, ali to je visok procenat i bilježimo sve bolje rezultate. Samo u posljednjem mjesecu je Nikolaj Dragoviće slavio tehničkim nokautom u Novom Pazaru na MMA “WAR 2 turniru”, dok je Lazar Kukuličić osvojio srebro u amaterskoj diviziji u Beogradu. Ivan Garčević se priprema za meč 24. oktobra u makedonskom Velesu u pro diviziji. Naši planovi su da borce promovišemo na evropskim turnirima, gdje ćemo sticati iskustva za naš dalji rad, ali i da približimo ovaj sport crnogorskoj publici. Uz pomenute, velika su očekivanja i od Aleksandra Mihailovića u amaterskoj konkurenciji, te Boška Bulatovića i Novaka Raičkovića u graplingu”

Iako Bušido, prvi crnogorski MMA klub, radi od 2009. godine, njegovi borci su strast borbe u oktagonu osjetili nakon tri i po godine.

“Potrebno je vrijeme da se borac nauči i pripremi, uostalom osnovna vrijednost i cilj MMA nije borba u oktagonu, već da ukaže mladim ljudima na vrijednosti kao što su poštovanje, naporan rad, težnja da se pomogne slabijem… Odnosno, sve ono što ide uz martial arts mentalitet”, zaključio je Mirović.

Bonus video: