Novo čudo Slovenije, izbacila je prvaka svijeta Poljsku, ispala Srbija

156 pregleda 7 komentar(a)
Odbojkaši Slovenije, Foto: Cev.lu
Odbojkaši Slovenije, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 14.10.2015. 20:18h

Nakon istorijskog plasmana u četvrtfinale Evropskog prvenstva, odbojkaši Slovenije su napravili novi podvig - izabranici italijanskog trenera Andree Đanija su eliminisali i aktuelnog prvaka svijeta, Poljsku sa 3:2 (25:17, 25:19, 23:25, 19:25, 16:14) i plasirali se u polufinale EP u Bugarskoj i Italiji.

Slovenci su izdržali povratak Poljaka u meč, nakon 0:2, a mentalnu snagu su zadržali u taj-breku, u kojem su konstantno vodili, do tri poena razlike, posljednji put na 11:8, ali su Poljaci prvi stigli do meč lopte na 14:13. Ipak, "dežela", koja je Poljacima jedina uzela set u grupnoj fazi, je sa tri uzastopna poena (posljednji je iz kontre realizovao Tine Urnaut) preokrenula i ostvarila istorijski trijumf.

"Momci su bili sjajni danas. Od početka meča se u njihovim očima vidjela želja za pobjedom protiv Poljske i plasmanom u polufinale. Srećan sam zbog njihove partije, iako smo izgubili treći i četvrti set, igrali smo dobro tokom čitave utakmice. Ovo je, definitivno, moj najveći uspjeh u trenerskoj karijeri", rekao je selektor Slovenije Andrea Đani.

Slovenija će u polufinalu igrati sa Italijom, koja je detronizovala sada već bivšeg šampiona Evrope, Rusiju sa maksimalnih 3:0 (25:20, 25:19, 25:19).

Slovenci će jedini predstavljati bivšu SFR Jugoslaviju u polufinalu, pošto je Srbija eliminisana u četvrtfinalu.

Kao u finalu ovogodišnje Svjetske lige (3:0), bolja od "orlova" bila je Francuska, ovoga puta sa 3:1 (25:22, 25:23, 14:25, 25:20).

"U ovom momentu Rusija i Francuska jače su od nas. Nije lijepo da se to prizna, ali od prvog dana, otkako sam došao na mjesto selektora, govorim momcima - dajte da mi uradimo sve što možemo, ali ako oni igraju fenomenalno i bolje od nas, zasluženo nas pobijede, onda svaka čast, izgubili smo od boljeg. To se deslilo večeras i mislim da treba čestitati Francuzima, jer su odigrali bolje veći dio meča", rekao je selektor Srbije Nikola Grbić.

Francuska je u polufinalu prvi put od 2009. godine, kada je osvojila srebro (u finalu je poražena od Poljske), a nikada nije bila prvak Evrope. Ima četiri srebra i dvije bronze.

Srbija je ostala bez medalje, nakon što je 2011. godine bila prvak Evrope,a prije dvije godine bronzana, sve pod vođstvom crnogorskog trenera Igora Kolakovića.

Francuska će u subotu u Sofiji u polufinalu igrati protiv domaće Bugarske, koja je lako izašla na kraj sa jemačkom sa 3:0 (25:19, 25:23, 25:23).

Bonus video: