Izložba Darka Đurovića u Mostaru

Likovni kritičar Dejan Đorić naziva Đurovića jednim od najboljih crnogorskih, evropskih pa i svjetskih slikara fantastike
238 pregleda 0 komentar(a)
Darko Đurović slika (novina)
Darko Đurović slika (novina)
Ažurirano: 14.10.2015. 15:54h

Crnogorski slikar Darko Đurović predstaviće svoj likovni opus sjutra veče u Salonu 2 Galerije “Aluminij” u Mostaru, u 19 sati. Đurović će izložiti dvadesetak ulja na platnu iz ciklusa “Pogled kroz dugu”.

Likovni kritičar Dejan Đorić naziva Đurovića jednim od najboljih crnogorskih, evropskih pa i svjetskih slikara fantastike, dok arhitekta, slikar i likovni kritičar Slobodan Slovinić za toga mladog autora ističe kako predočava svoja figurana, vrlo sadržajna i jezgrovita slikarska istraživanja te kako je riječ o slikaru na kojega se u budućnosti mora itekako ozbiljno računati.

“Boja i svjetlo su slikareva sredstva par exellance, što se očituje u dramatičnoj, ekspresivnoj, ružičastoj koži, već načetoj, čovjeka čiji udovi su na sličan način istegnuti kao Dalijevi meki satovi. Inventivnom upotrebom tih plastičnih sredstava, Đurović gradi svijet začudnoga, psihodeličnog, oniričnog, opskurnog”, zapisala je o Đurovićevom stvaralaštvu, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka Nataša Nikčević.

Đurović je diplomirao slikarstvo na trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Marka Musovića.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, a do sada je ostvario osam samostalnih izložbi, njih sedam u Crnoj Gori (Bar, Kotor, Pljevlja, Podgorica i Tivat) i jednu u Srbiji (Beograd), te učestvovao na više kolektivnih u zemlji i inostranstvu.