Trijumf meksičke predstave na festivalu u Sarajevu

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja na 55. MESS-u dobila je Katie Mitchell za predstavu “Zabranjena zona” Schaubuhne teatra iz Berlina, kojim je jubilarno izdanje festivala i otvoreno drugog oktobra
81 pregleda 0 komentar(a)
meksička predstava Sarajevo (novina)
meksička predstava Sarajevo (novina)
Ažurirano: 14.10.2015. 15:38h

Gran pri 55. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu dodijeljen je meksičkoj predstavi "Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom" u produkciji "Vaca 35 Teatro en Grupo", koja prikazuje pozorište kao jedino što nas iole pokreće ili približava uništenju društvenih stereotipa, marginalizacije i nemogućnosti pokajanja.

Osim Zlatnog lovorovog vijenca za najbolju predstavu u cjelini, meksička produkcija, odnijela je i nagradu za najboljeg mladog reditelja - Damiana Servantesa.

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg reditelja na 55. MESS-u dobila je Katie Mitchell za predstavu “Zabranjena zona” Schaubuhne teatra iz Berlina, kojim je jubilarno izdanje festivala i otvoreno drugog oktobra.

Zlatni lovorov vijenac za najbolji dramski tekst u selekciji “Balkan (Con)Text” dobio je hrvatski autor Igor Štiks za tekst predstave “Brašno u venama”.

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje dobili su Kaća Dorić za ulogu u predstavi “Brašno u venama”, Katarina Bistrović Darvaš za ulogu u predstavi “Antigona - 2000 godina kasnije”, te Panaibra Gabriel Canda za ulogu u predstavi “Vrijeme i prostori: Marrabenta Sola”.

Žiri 55. MESS-a, koji su činili direktorica pozorišnog instituta iz Slovačke Vladislava Fekete (predjsednica), pozorišni kritičar Andrea Porcheddu iz Italije i glumac Sanin Milavić iz BiH, dodijelio je nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg mladog glumca Staši Dukić za ulogu u predstavi “Tramvaj zvani žudnja”.

Specijalno priznanje žirija dobila je Željka Udovičić-Pleština za orginalnu dramaturgiju predstave “Antigona - 2000 godina kasnije”, čijom je sarajevskom premijerom 55. MESS završen, a nastala je u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo i Kazališta Ulysses sa Briona.

Predstava “Antigona - 2000 godina kasnije”, u režiji Lenke Udovički, dobila je i Zlatni lovorov vijenac publike MESS-a, koja joj je dala prosečnu ocjenu 9,60.

Priznanje za doprinos umjetnosti

Ansambl “Le Chiens de Navarre” dobio je specijalno priznanje za kolektivnu igru u predstavi “Kada pomislim da ćemo ostariti skupa”. Dodijeljen je i Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu selekcije Children MESS, a na osnovu odluke djece, pobjednica je predstava “Zmaj i princeze”.

Dan uoči zatvaranja MESS-a, Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodijeljen je i Radetu Šerbedžiji, koji je u završnici ponovo igrao pred sarajevskom publikom prvi put poslije 25 godina, u predstavi “Antigona - 2000 godina kasnije”.

Nagradu “Marko Kovačević” za teatarsku kritiku i teatarsku publicistiku Direkcija MESS-a dodijelila je Nataši Gvozdenović.

Bonus video: