Naučnici slučajno našli lijek protiv raka?!

Naučnici su kombinovali malu količinu proteina iz vakcine protiv malarije i kombinuju je sa toksinom – ubace je u ćelije raka, ispušte toksin i tako je ubiju
13 komentar(a)
tumor, virus, Foto: Shutterstock
tumor, virus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2015. 12:18h

Naučnici su možda greškom napravili veliki korak u pravcu pronalaženja lijeka za rak – neočekivanjem otrićem da protein malarije može biti efikasno oružje u borbi protiv ove bolesti.

Danski istražitelji su radili na pronalaženju načina da zaštite trudne žene od malarije, koja može izazvati velike probleme jer napada placentu.

Međutim, tom prilikom su utvrdili da proteini malarije mogu ubiti ćelije raka.

Naučnici su kombinovali malu količinu proteina iz vakcine protiv malarije i kombinuju je sa toksinom – ubace je u ćelije raka, ispušte toksin i tako je ubiju.

“Naučnici decenijama istražuju sličnosti između rasta placente i tumora”, kazao je Ali Salanti sa Univerziteta Kopenhagena.

“Placenta je organ koji za samo nekoliko mjeseci raste od nekoliko ćelija do organa koji teži 900 grama i pruža embrionu kiseonik i hranu u relativnom stranom okruženju. Tumor čini gotovo istu stvar, on agresivno raste u relativno stranom okruženju”.

Bonus video: