Milena Jovićević i Ratko Odalović u međunarodnom projektu "Interacademia"

Projekat "Interacademia: Multikulturalna Hercegovina kao čvorište regionalne interkulturne suradnje u likovnoj umjetnosti" biće predstavljen 15. oktobra u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, u 19 sati
113 pregleda 0 komentar(a)
Rad Milena Jovićević, Foto: Privatna arhiva
Rad Milena Jovićević, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 14.10.2015. 12:05h

Crnogorski umjetnici Milena Jovićević i Ratko Odalović učestvuju u međunarodnom projektu “Interacademia: Multikulturalna Hercegovina kao čvorište regionalne interkulturne suradnje u likovnoj umjetnosti, koji će početi 15. oktobra u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača (umjetnička galerija kraljice Katarine Kosače) u Mostaru, 19 sati.

Pored crnogorskih umjetnika na izložbi će se predstaviti umjetnici, a istovremeno dekani/ce i profesori/ce akademija umjetnosti: Akademija likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Sveučilište u Mostaru- dekan Stjepan Skoko i profesor Antun Boris Švaljek, Akademija likovnih umjetnosti Trebinje, Univerzitet u Istočnom Sarajevu- dekan Marko Musović i profesor Ratko Vučinić, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu, dekanica Marina Finci i profesorica Tatjane Milaković, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, dekan Aleksandar Battista Ilić i profesor Matko Vekić, Fakultet likovnih umetnosti Beograd, Univerzitet umetnosti u Beogradu, dekan Dimitrije Pecić i profesor Miodrag Mlađović. U okviru projekta biće organizovana i konferencija s dvije panel diskusije na temu “Institucionalni, zakonski i politički okvir za interkulturnu suradnju u Jugoistočnoj Europi i uloga sveučilišta“ i “Postoji li zajednički kulturni okvir u Jugoistočnoj Europi?”.

Umjetnici Milena Jovićević i Ratko Odalović različitim medijima okreću se različitim problemima.

“Milena Jovićević svojim fotografijama i video animacijama jasno ukazuje da je za nju umjetnost isto što i život, a život je priroda. On aproblematizuje odnos čovjeka prema prirodnim oazama, a time i njegov odnos prema životu i samom sebi... Ratko Odalović u djelima predstavlja svoje viđenje vrtloga u kojem se okreće čovjek. Tehnologija je stvorena kako bi služila ljudima, ali danas su ljudi ti koji služe tehnologiji. Lucidni i vijugavi objekti prikazani na njegovim slikama podsjećaju na raštimane ili istrošene strojeve iz laboratorija nekoga sumanutoga znanstvenika te na prvi pogled izgledaju benigno i zaigrano. No, riječ je o instrumentima, odnosno sustavima - drobilicama i mlinovima - koji ljudski rod čine bezumnim i nekarakternim”, zapisala je o radovima crnogorskih umjetnika, istoričarka umjetnosti Danijela Ucović.

Manifestaciju Interacademia organzuje Udruga građana Krug iz Mostara u okviru projekta “Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u BiH” na osnovu zajedničke inicijative Predsjedništva BiH i glavnog predstavnika UN BiH, pod patronatom UNESCO, UNICEF i UNDP.

Bonus video: