Miloš Marović na liječenju u Beogradu, izdat nalog za njegovo hapšenje

"Trenutno je onemogućeno njegovo prisustvo u Crnoj Gori. Miloš Marović ne namjerava da ometa postupak krivičnog izviđaja i/ili istrage i biće svakako dostupan odmah nakon razrešenja njegovog zdravstvenog stanja"
158 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Miloš Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.10.2015. 14:13h

Bivši direktor Zavoda za izgradnju Budve Stevica Dragović priveden je rano jutros u Budvi po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, a izdat je nalog za hapšenje Miloša Marovića i Marka Vujovića u okviru istrage koja se vodi oko prodaje i razmjene 26.000 kvadrata u zeleđu plaže Jaz, saznaju "Vijesti".

Miloš Marović je na medicinskom tretmanu u Beogradu i o tome je njegov advokat Vladan Bojić obavijestio specijalnog državnog tužioca.

"Trenutno je onemogućeno njegovo prisustvo u Crnoj Gori. Miloš Marović ne namjerava da ometa postupak krivičnog izviđaja i/ili istrage i biće svakako dostupan odmah nakon razrešenja njegovog zdravstvenog stanja", navodi se u pismu koje je Bojić dostavio glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

"Slobode je lišen S.D. za kog se osnovano sumnja da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja. Dva lica, za čije je lišavanje slobode takođe izdat nalog, nisu dostupna. Riječ je o M.M. i M.V. za koje se osnovano sumnja da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i zloupotreba službenog položaja putem pomaganja“, navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva .

Marović, sin visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, ne nalazi se u Crnoj Gori, prema nezvaničnim informacijama "Vijesti". Vujović je kum Marovića.

U okviru ove afere status svjedoka saradnika dobio je bivši gradonačelnik Rajko Kuljača i bivši direktor AMD Budva Igor Trnski, dok su osumnjičeni bivši gradonačelnik Lazar Rađenović, vlasnik budvanske firme “Megapromet” Miodrag Mitrović, bivša direktorka budvanskg Katastra Mirjana Marović, te procjenitelji Marko Radunović, Milka Lazarević i Ljubiša Baćević upućeni u istražni zatvor.

Istraga o malverzacijama u tom poslu, počela je nakon što je obznanjeno da je AMD vrijednom parcelom u zaleđu plaže Jaz raspolagao i prije nego su je kupili na navodno namještenoj licitaciji.

Dva mjeseca prije licitacije, Trnski tu zemlju pod zakup je dao kompaniji čiji je jedan od osnivača Miloš Marović.

Početak priče, međutim, kreće 2008. godine kada je Opština organizovala javnu licitaciju za prodaju 26.000 kvadrata.

Budvanska Uprava za nekretnine na čelu sa Mirjanom Marović, kvadrat te parcele procijenila je na 45 eura.

Na licitaciju se javljaju tri lokalne firme, čiji su vlasnici međusobno povezani, kako poslovnim, tako i rodbinskim i prijateljskim vezama.

Ponude su dostavili nevladina organizacija AMD, zatim kum Miloša Marovića - Marko Vujović, preko kompanije “Orbis” i firma poznatog ugostitelja Nemanje Zeca “Porto Budva company”.

Parcela je izdata kompaniji Miloša Marovića “Smart IT”.

Ta firma sa AMD zaključuje ugovor o zakupu oko hiljadu kvadrata, gdje je planirala da izgradi salon namještaja.

Na ime toga projekta, “Smart IT” uzima kredit od 400.000 eura kod CKB-a.

Nakon što su izgradili betonski kostur budućeg salona, radovi su iznenada prekinuti.

Marovićeva kompanija kreditnu obavezu “prepušta” budvanskoj firmi “Megapromet”, biznismena Miodraga Miša Mitrovića.

On se obavezuje da vrati 300.000 eura, a ostatak kredita preuzima “Pantomarket”.

Dragović je bio osuđen na godinu zatvora zbog “zloupotrebe ovlašćenja u privredi podstrekavanjem” u slučaju AMD Budva.

Dragović, Trnski i još nekoliko osoba su u slučaju AMD Budva proglašeni krivima da su državnu imovinu Auto-moto društva Budva upisali na privatne firme i pokušali da pribave protivpravnu imovinsku korist od preko tri miliona eura.

Bonus video: