Ignorisali naređenje da Zindović ide sa policijom

Tužilaštvo utvrđuje i zašto je Jovica Zindović služio kaznu u Bijelom Polju, kada su tamo osuđenici sa kratkim kaznama
115 pregleda 13 komentar(a)
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 14.10.2015. 05:24h

Suspendovani načelnik bjelopoljskog zatvora Goran Šćekić nije ispoštovao naređenje da osuđenika Jovicu Zindovića uz pratnju policije odvede do porodične kuće u Mojkovcu.

To je “Vijestima” saopšteno iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, nakon što je u bjelopoljskom tužilaštvu saslušano više osoba iz te institucije.

Izvor “Vijesti” saopštio je da to nije definisano zakonima, ali da se policijska pratnja koristi kad god je to potrebno, a na osnovu Zakona o policiji i sporazumima koje imaju sa ZIKS-om.

Zindovića su od robijaške ćelije do kuće u Mojkovcu pratili “samo” zatvorski čuvari sa dugim cijevima, ali im je pobjegao 7. oktobra.

“To je propust načelnika i šefa sprvodničke službe. U opisu posla im je bilo da sprovođenje Zindovića obave uz asistenciju policije. Osim toga, dobili su jasna naređenja za taj zadatak”, kazao je izvor “Vijesti”.

Osim Šćekića, iste noći kada je osuđeni za ubistvo Luke Popovića pobjegao, suspendovani su i rukovodilac Odsjeka sprovodničkog obezbjeđenja Safet Dizdarević i sprovodnici Duško Tomić i Sead Alić.

Škekić je, međutim, nedavno “Vijestima” rekao da u tom slučaju nema njegove krivice.

“Žao mi je što se sve ovo desilo, uradio sam sve u skladu sa zakonom. O bjekstvu sam već dao izjavu policiji. Sa indignacijom odbacujem spekulacije da sam na bilo koji način omogućio osuđeniku da pobjegne”, kazao je Šćekić.

Odakle u Bijelom Polju?

Tužilaštvo provjerava kako je i zašto Zindović u Zatvoru Bijelo Polje izdržavao kaznu za ubistvo, kada je to odjeljenje predviđeno jedino za one sa kratkim kaznama.

Iz uprave ZIKS-a nezvanično je “Vijestima” rečeno da je tamo upućen shodno procjeni, jer je bio u lošim odnosima sa više bezbjednosno interesantnih osoba u Spužu.

U tom slučaju, on nije mogao koristiti zakonske privilegije prema kojima mu je dozvoljeno da posjećuje kuću u Mojkovcu, iz koje je prekjuče pobjegao zatvorskim čuvarima.

U zakonu na koji su se pozvali iz ZIKS-a, obrazlažući Zindovićev odlazak kući, piše da se pogodnosti, poput posjete teško bolesnom članu porodice, dozvoljavaju na osnovu procjene bezbjednosti, ponašanja tokom izdržţavanja kazne i postignutog stepena realizacije programa tretmana i reintegracije zatvorenika.

Stražari se gostili?

Pouzdani izvor “Vijesti” saopštio je da su stražari koji su bili u pratnji Zindovića, ručali u njegovoj kući dok se osuđenik navodno tuširao u kupatilu.

Ta “predstava”, prema istom izvoru, trajala je oko pola sata, dok čuvari nijesu utvrdili da osuđeni ubica više nije u prizemnoj, montažnoj porodičnoj kući u naselju Babića Polje.

Iz ZIKS-a je zvanično saopšteno da je osuđenik pobjegao oko 16 časova, sat prije nego mu je isticala dozvola za posjetu.

Oni su na dan bjekstva izjavili da se “mogućno radi o nesavjesnom radu, odnosno postupanju službenika Zatvora Bijelo Polje koje može imati obilježja zloupotrebe položaja ili prekoračenja ovlašćenja u službi”.

Više sagovornika “Vijesti” tvrdi da je Zindović i ranije išao kući iz bjelopoljskog zatvora.

Zindović je krajem marta 2014. osuđen na 15 godina i tri mjeseca zatvora, jer je iz “magnuma” pucao u glavu Pljevljaka.

Prema optužnici, 13. januara 2013. s umišljajem je ubio Popovića u žabljačkom hotelu “Enigma”.

Zindović je oženio sestru Darka i Duška Šarića, dok je pokojni Popović brat od strice Šarićeve nevjenčane supruge Lane Popović.

Mediji su Zindovića dovodili u rodbinsku vezu sa bivšim šefom policije Veselinom Veljovićem.

Ubistvo se dogodilo oko 22 sata, ali je policija obaviještena sa zakašnjenjem.

Bonus video: