Ko štiti Marovića: Podgorica ga locirala, Beograd ih ignoriše

Iz srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova od ponedjeljka ne odgovaraju na pitanja “Vijesti”, iako su najavili da će to učiniti u subotu
277 pregleda 46 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2018. 07:43h

Službenici podgoričkog Interpola više puta su kolege u Beogradu obavijestili o lokaciji odbjeglog Svetozara Marovića, ali srbijanski policajci još nijesu uhapsili nekadašnjeg državnika osuđenog zbog korupcije.

“Službenici NCB Interpol Podgorca su podatke koji se odnose na lokaciju Svetozara Marovića u Republici Srbiji dostavili NCB Interpol Beograd. NCB Interpol Podgorica je povratno informisan od strane NCB Interpol Beograd da je zahtjev proslijeđen nadležnim organima na dalje postupanje. S obzirom da je odgovor od nadležnih iz Srbije izostao, službenici NCB Interpol Podgorica su uputili nekoliko urgencija na koje odgovor do sada nije stigao”, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Iz srbijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova od ponedjeljka ne odgovaraju na pitanja “Vijesti”, iako su najavili da će to učiniti juče.

Od njih je traženo da odgovore da li znaju gdje se nalazi Budvanin za kojim je raspisana međunarodna potjernica i zbog čega još nije uhapšen.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da on boravi u jednom stanu na Vračaru, u Njegoševoj ulici.

Pravni zastupnik Marovića, advokat Zdravko Begović više puta je javno kazao da se njegov klijent liječi u glavnom gradu Srbije, da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano i da zbog toga nije u mogućnosti da dođe na izdržavanje zatvorske kazne.

Posljednji predsjednik bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore, u podgoričkom Višem sudu osuđen je na tri godine i deset mjeseci zatvora kao šef budvanske kriminalne grupe koja je lokalni budžet oštetila za više miliona eura.

Prema istoj presudi, Marović mora platiti 1.100.000 eura odštete i u humanitarne svrhe da uplati 100.000 eura.

Doskorašnji funkcioner DPS-a nije platio ni odštetu, iako je krajnji rok bio 10. oktobar prošle godine.

Naplata

Javna izvršiteljka Snežana Pavličić prije pola godine prihvatila je predlog Opštine Budva i donijela rješenje za naplatu 1.096.481 euro, koliko tačno po presudi duguje osuđeni šef budvanske kriminalne grupe.

Opština zbog toga planira da proda Marovićevu đedovinu i vikendice u Krimovici i na Jazu, a blokirani su mu i svi bankovni računi u Crnoj Gori, ali od toga slaba vajda jer je sa njih do sada skinuto nešto manje od 500 eura.

“Određuje se izvršenje zabranom na novčanim sredstvima dužnika na računima kod poslovnih banaka. Nalaže se bankama da bez odlaganja izvrše blokadu svih računa dužnika i sa njih prenesu sredstva na račun Opštine Budva. Ako na računima nema dovoljno sredstava da se potraživanje Opštine Budva namiri, banke će zadržati blokadu računa sve do konačne naplate”.

“Radi naplate novčanog potraživanja određuje se izvršenje na dvije parcele na Jazu od ukupno 1.600 kvadrata, koje su kategorisane kao šume”, piše u rješenju izvršitelja.

Prije deset dana za 13. decembar zakazano je novo ročište za prodaju te zemlje, jer na javnom nadmetanju nije bilo zainteresovanih za kupovinu 10.600 kvadrata zemlje u zaleđu Jaza, kojom je Svetozarev sin Miloš Marović garantovao da će otac vratiti dug.

Vrijednost zemlje je procijenjena na 456.000 eura, ali nju 15. novembra ni Opština nije htjela da uknjiži na sebe i bar umanji dug Marovića.

Proces

Vijeće Višeg suda u Podgorici prije nekoliko dana donijelo je odluku po zahtjevu Specijalnog tužilaštva za trajno oduzimanje imovine Svetozaru Maroviću i biznismenu Radojici Krstoviću, ali iz te institucije još ne saopštavaju da li će državi pripasti stan od 90, odnosno vila od 259 kvadrata u Budvi.

Oni su objasnili da će odluku najprije dostaviti strankama na uvid, a potom i obavijestiti javnost, ali se to još nije dogodilo.

Zahtjev za trajno oduzimanje Marovićevog stana od 90 kvadrata u Budvi i Krstovićeve zgrade sudu je predložilo Specijalno državno tužilaštvo, koje tvrdi da je ta imovina stečena kriminalnom djelatnošću. U podgoričkom Višem sudu rasprava o tom pitanju završena je 26. oktobra, iako su i stan i vilu Marovići prodali prije toga. Marović je 19. oktobra i zvanično ostao bez posljednje stambene nekretnine u Crnoj Gori - stana.

U katastarskoj evideneciji Uprave za nekretnine tada je došlo do promjene vlasništva, pa se stan kod budvanske Osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” vodi na mještanku te primorske opštine D.O.

Ta nekretnina, međutim, do prije nekoliko mjeseci bila je pod blokadom Specijalnog državnog tužilaštva, zbog sumnje da ju je doskorašnji funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) nezakonito stekao, kao šef budvanske kriminalne grupe. Nejasno je zašto je čovjeku sa potjernice u međuvremenu dozvoljeno da raspolaže tom imovinom.

Tužilaštvo, istovremeno, traži i oduzimanje vile koju je Svetozareva supruga Đorđina prodala Krstoviću.

Bonus video: