Bojanke za odrasle, najbolja alternativa meditaciji?

333 pregleda 0 komentar(a)
bojanka, Foto: Shutterstock.com
bojanka, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.10.2015. 13:44h

Bojanke za odrasle sve su popularnije među kupcima i korisnicima, o čemu svjedoči podatak da su na Amazonu među šest od 20 najprodavanijih knjiga, piše Huffington Post.

Ova nezaobilazna razonoda za petogodišnjake, kod odraslih smanjuje stres, podstiče kreativnost, podsjeća na manje stresna vremena sa manje briga iz perioda kada su išli u vrtiće i kada je najveći problem bio kako da izbjegnu popodnevno spavanje.

Psiholog Antoni Martinez preporučuje bojenje kao tehniku za relaksaciju.

"Možemo da bojimo da bismo se "prebacili" u kreativnije, slobodnije stanje. Aktivnost preporučujem u tihom okruženju, uz neku laganu muziku. Treba da se prepustite bojama i linijama", savjetuje Martinez.

Klinički psiholog dr Ben Mihaelis i autorka najbolje prodavane bojanke za djecu "Outside the Lines" (Izvan linija), Suris Hong istakli su meditativne prednosti bojanja kod odraslih osoba.

"Bojenje, čiji je cilj poboljšati mentalno zdravlje pojedinca, postoji odavno. Švajcarski psihoanalitičar Karl Jung je svojim pacijentima nudio bojenje kako bi im omogućio oslobađanje podsvjesnog i kako bi postigli balans procesa u tijelu i psihi", podsjetio je dr. Mihaelis.

Na tržištu je velik izbor bojanki za odrasle.

"Ukoliko tražite način da pronađene svoj unutrašnji zen, u isto vrijeme istražujući sopstvenu umjetničku stranu, ne tražite dalje. Bojanke su savršene za opuštanje", kaže za Huffington post dr Mihaelis.

Bonus video: