Tužioci ignorišu ugroženog novinara

Advokat htio da pita tužioce u Bijelom Polju zašto je zapela istraga napada iz 2007. godine
93 pregleda 3 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Tufik Softić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.10.2015. 19:52h

Pravni zastupnik Tufika Softića, tražio je od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da posreduje kako bi tužioci koji vode istragu o pokušaju ubistva novinara pristali da razgovaraju sa njima.

Istraga o napadu na Softića 2007. nije odmakla sa mrtve tačke, iako je policija navodno pronašla osumnjičene, pa će novinar “Vijesti” uskoro podnijeti tužbu protiv države, jer nije riješeno ni postavljanje eksploziva u dvorištu njegove kuće 2013. godine.

“Kao punomoćnik oštećenog 18.6.2015. obratio sam se postupajućem tužiocu Nadi Bugarin sa molbom za organizovanje sastanka na kome će biti i oštećeni. Pošto ni mjesec dana nakon toga nijesam dobio odgovor, obratio sam se višem tužiocu u Bijelom Poju Rifatu Hadroviću i zamolio ga za prijem”, naveo je advokat Dalibor Tomović, u dopisu VDT-u.

Tomovića je angažovala “Akcija za ljudska prava” (HRA) uz pomoć fonda Media Legal Defence Initiative iz Londona, koji pomaže ugrožene novinare širom svijeta, saopšteno je “Vijestima” iz HRA.

Oni rade na pripremi tužbe protiv države za nadoknadu štete zbog dugogodišnjeg neefikasnog sprovođenja istrage prema Softića.

Novinar je brutalno pretučen 2007. ispred svoje kuće u Beranama, a šest godina kasnije postavljen mu je eksploziv takođe u dvorištu, pored parkiranog automobila.

Tek sedam godina od brutalnog prebijanja - 2014. godine otpočeo je krivični postupak podnošenjem naredbe o sprovođenju, a kasnije i proširenju istrage protiv Vladimira Labudovića, Ivana Asanovića i Dragana Labudovića.

Međutim, pošto policija nije obezbijedila materijalne dokaze za to, podizanje optužnice nije ni na vidiku.

“Pokretanje istrage je nastupilo nakon izjave svjedoka Draška Vukovića, date pred zamjenikom ODT Berane u kojoj je označio ova lica kao izvršioce i podstrekače prebijanja novinara Softića. Nekoliko dana nakon ove izjave, na zapisniku pred višim državnim tužiocem, svjedok je negirao da bilo šta zna u vezi sa ovim slučajem, sporeći potpis i sadržinu svoje izjave date pred tužiocem u Beranama”, rekao je advokat “Vijestima”.

Tomović je objasnio da vještačenjem bejzbol palica, za koju se ne zna kako je policija pronašla, a kojom je navodno pretučen Softić, utvrđeno je da se na njima ne nalazi ni DNK okrivljenih Labudovića i Asanovića.

Kada je u pitanju eksplozija, još traje izviđaj iako je policija saopštila da je sproveden veliki broj istražnih radnji.

Tomović je sa tužiocima u Bijelom Polju namjeravao da razgovara o tome zašto je zapela istraga iz 2007. godine.

Novinara i advokata prihvatila je da primi osnovna tužiteljka u Beranama Gorica Golubović, koja vodi slučaj postavljanja eksploziva.

Na predlog Komisije za istraživanje napada na novinare i imovinu medija, Softić ima policijsko obezbjeđenje od 2014. godine koje mu, kako je ranije rekao, otežava svakodnevni život i novinarski posao.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: