Stefanovski: Kroz gitaru sam naučio dosta toga o ljudima

U posljednje dvije decenije, Vlatko je na listi sto najboljih gitarista na svijetu
114 pregleda 0 komentar(a)
Vlatko Stefanovski, Foto: Svetlana Mandić
Vlatko Stefanovski, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.10.2015. 18:04h

“Gitara me nikada ne nervira. Ona me inspiriše, daje mi krila i za mene je uvijek bila simbol mog životnog puta. Ona je u isto vrijeme odbrana od ovog prilično surovog svijeta u kome živimo, inspiracija i čarobni predmet želja. Kroz gitaru sam naučio dosta toga o ljudima i geografiji. Ona je ta koja me vodi kroz život, moj saputnik u noći”, kazao je Vlatko Stefanovski nakon koncerta u Nikšiću, održanog u okviru desetog Međunarodnog festivala gitare .

Ni dva bisa, ni dugi aplauz, nijesu bili dovoljni da nagrade veče puno emocija, zvuke makedonske muzike i roka i bravuroznog Stefanovskog koji nije krio da su publika i on jedni drugome “pogodili žicu”.

“Postao sam dio ovog festivala gdje prilično često nastupam, a ja imam ‘laku nogu’ - kada jednom dođem onda me zovu drugi, treći put. Moram priznati da se divim entuzijazmu organizatora festivala koji traje već deset godina. Nikšić ipak nije turističko mjesto pa da je lako privući publiku. Utoliko je festival veći i značajniji. A publika je fantastična. Ona je dokazala da je rokenrol prilično živ i žilav. Ne moram da znam da je Nikšić grad roka, to se jednostavno osjeti”, kazao je počasni doktor umjetnosti Univerziteta Kiril i Metodij u Skoplju.

Iako se posljednje dvije decenije nalazi na listi sto najboljih gitarista na svijetu, a mnogi ga svrstavaju među top deset, iako ga najčešće nazivaju gitarističkim virtuozom a njegov način sviranja opisuju kao jedinstven i neponovljiv, Stefanovski smatra da je virtuoznost isprazna.

“Kada se insistira na virtuoznosti to može malo da ubije muziku, a šta vam vrijedi muzika ako je muzičar poludio. Mislim da nijedna umjetnost nije vrijedna našeg života. Mi smo vredniji od sve muzike koja je nastala na ovom svijetu, od svih slika koje su naslikane, od svih tornjeva koji su izgrađeni. Ljudski život je vredniji od svega toga”, kazao je Stefanovski koji je “ukrstio” instrumente sa najistaknutijim muzičarima svijeta, a sa Tomijem Emanuelom i Stokelom Rozenbergom je uspješno realizovao projekat “The Kings of strings” koji će biti nastavljen i naredne godine.

Pošto je ljetos bio više nego aktivan, s kraja na kraj svijeta obišao je 33 mjesta, svirao solo, u duetu sa Miroslavom Tadićem, sa svojim triom, ali i sa simfonijskim orkestrom Lajpciga gdje je na sceni bilo 160 ljudi - 80 iz orkestra i isto toliko iz hora, sada priželjkuje zasluženi odmor i druženje sa porodicom. A u svakoj varijanti Stefanovski je uvijek isti - čarobnjak na gitari.

“Ipak je najteže kada nastupam sam jer se tada ‘mjeri’ svaki ton i nemate podršku, nemate recimo bubnjara koji će sa svojim ritmom i snagom da pokrije neke vaše nedosljednosti i greške. Ovo se gleda pod lupom”, kazao je Stefanovski.

Ni pod “lupom” Nikšićani nijesu mogli da otkriju ni najmanju grešku u muziciranju Stefanovskog koji uvijek svira zatvorenih očiju jer, kako je jednom kazao, na taj način bolje čuje nijanse u zvuku, tempu, dinamici, boji, bolje se “dogovara” sa maštom i intuicijom.

“Kada sam sa gitarom sam obično nešto tražim, pokušavam da otkrijem neki novi motiv. Stalno tražim nešto po tom vratu gitare jer nikada ne znate kada je taj trenutak koji će vas iznenaditi, koji će vam donijeti novi motiv. To je kao kada pecate. Bacite udicu i čekate - ili ribicu ili soma. Često se ‘ulovi’ motiv koji će vam napraviti hit ili koji će biti glavna tema u nekom filmu”, riječi su muzičara koji je kao autor potpisao 33 albuma, a kao gost svirao na preko stotinu.

Nakon četrdeset godina sviranja priznaje da je teško naći neku novu notu, ali da se trudi da one koje je pronašao bolje zvuče. Da u njegovim rukama svaka gitara dobro zvuči pokazao je na gitari Anreasa Marvija, koju će dobiti pobjednik desetog Gitar festa.

“Ova gitara uopšte nije naivna. To je skup instrument urađen od vrlo finog egzotičnog drveta. Sretnik će biti taj ko je dobije a ja sam je probao jer mi je ćef”, kazao je Stefanovski.

Festival tokom cijele godine

Glavni krivci što je Nikšić već deset godina na muzičkoj mapi gitarista su Danijel Cerović i Goran Perišić. Riješili su da jubilarno deseto izdanje “proslave” tako što će odvojiti koncertni od takmičarskog dijela, koji će biti organizovan u aprilu ili maju.

“Potrudićemo se da festival traje čitave godine, što podrazumijeva organizovanje koncerata ne samo tokom oktobra, već i tokom ostalih mjeseci. Vjerujem da će tako biti interesantnije i našim sugrađanima, a ta ekstezivna koncertna aktivnost je ono što gradu i svima nama treba”, kazao je Cerović i zahvalio se svima koji su pomogli da zajedno “preboluju dječje bolesti” i stasaju u ozbiljnu manifestaciju.

“Naš entuzijazam i energija su i dalje prisutni i nastavićemo, koliko budemo mogli, da festival širimo i da ga učinimo još dostupnijim”, obećao je Cerović.

Bonus video: