Trnski "zakucao" i Svetozara Marovića

Marovićevog imena, navodno, nema u do sad prikupljenoj dokumentaciji i dokazima
118 pregleda 92 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.10.2015. 06:19h

Igor Trnski u Specijalnom tužilaštvu nije pričao samo o Milošu Maroviću - tokom saslušanja on je teško optužio i njegovog oca, funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, saznaju “Vijesti”.

Prema tim informacijama, svjedok saradnik detaljno je tužiteljki Lidiji Vukčević ispričao kako je stariji Marović, skupa sa sinom, iz sjenke vodio igru o sumnjivoj prodaji 26.000 kvadrata zemlje na Jazu, ali i nekim drugim slučajevima interesantnim istražiteljima...

Drugi izvor saopštio je, međutim, da imena šefa Političkog savjeta vladajuće stranke nema u do sada prikupljenoj dokumentaciji i dokazima vezanim za taj posao.

“Slično kako i u drugim aferama, svako ga pominje, ali dokaza crno na bijelo protiv njega nema”, kazao je sagovornik “Vijesti” blizak istrazi.

Iskaz bivšeg direktora Auto moto društva i drugog svjedoka saradnika Rajka Kuljače, pomaže tužilaštvu da poređa činjenice u predmetu u kome je budvanski budžet navodno oštećen za 1.400.000 eura.

Obojica će pred tužiteljkom morati da ispričaju sve što znaju o tom predmetu, jer bi u suprotnom mogli izgubiti status svjedoka saradnika.

Istražitelji utvrđuju kako se dogodilo da opštinska zemlja pređe u ruke privatnika po čudno niskoj cijeni i da se za par godina vrati “prvom vlasniku”, ali po barem duplo većoj cijeni.

Dvije godine nakon što je Opština Budva 2010. godine otkupila svoju zemlju na Jazu, tamošnja Uprava za nekretnine kvadrat te zemlje na uzdrmanom tržištu nekretnina procjenjuje na 90 eura.

U vrijeme takozvanog ekonomskog buma i kupoprodajne groznice, istu parcelu ista Uprava za nekretnine cijenila je 45 eura po metru kvadratnom.

Mlađi Marović je tom zemljom rapolagao i prije nego je AMD kupio na navodno namještenoj licitaciji - dva mjeseca prije licitacije, Trnski tu zemlju pod zakup je dao kompaniji čiji je jedan od osnivača Miloš Marović.

Opština je 2008. organizovala javnu licitaciju za prodaju 26.000 kvadrata, na koju se javljaju tri lokalne firme, čiji su vlasnici međusobno povezani, kako poslovnim, tako i rodbinskim i prijateljskim vezama.

Ponude su dostavili nevladina organizacija AMD, zatim kum Miloša Marovića, Marko Vujović, preko kompanije “Orbis” i firma poznatog ugostitelja Nemanje Zeca, “Porto Budva company”, pobjedu odnosi Trnski.

On sa Marovićevom kompanijom “Smart IT” zaključuje ugovor o zakupu oko 1.000 kvadrata, gdje je planirana izgradnja salona namještaja.

Na ime toga projekta, “Smart IT” uzima kredit od 400.000 eura kod CKB-a. Nakon što su izgradili betonski kostur budućeg salona, radovi su iznenada prekinuti.

Marovićeva kompanija kreditnu obavezu “prepušta" budvanskoj firmi “Megapromet”, biznismena Miodraga Miša Mitrovića. On se obavezuje da vrati 300.000 eura, a ostatak kredita preuzima “Pantomarket”.

Iako su zemlju na Jazu uzeli za 1,3 miliona eura, AMD je Opštini uplatio samo 100.000 eura, ali uprkos tome lokalna uprava tada ne raskida ugovor sa Trnskim. AMD potom prodaje zemlju “Megaprometu” koji na sebe preuzima dug.

Mitrović pola miliona duga “skida” prebijajući dug Opštine, koji su ovi kod njegove firme napravili na ime zimnica zaposlenih. Ostatak duga se takođe kompenzuje, Mitrović preuzima dugove koje je Opština imala prema trećim osobama.

Tada nekadašnji vlasnici zemlje u Mrčevom polju odlučuju da tuže Opštinu, tvrdeći da je zemljišni kompleks na Jazu njihova đedovina.

“Megapromet” se tada obraća Opštini Budva sa zahtjevom da se obavi razmjena, odnosno da im se na ime zemlje u Jazu ustupi atraktivni zemljišni kompleks od 8.166 kvadrata na pjeni od mora na Crvenoj glavici, naspram grad-hotela Sveti Stefan.

Opština se povodom razmjene zemlje obraća Ministarstvu finansija, od kojih traže i dobijaju saglasnost za taj posao.

Nakon zelenog svjetla Ministarstva, parcela na Jazu u septembru 2010. opet se vraća Opštini, odlukom Skupštine opštine.

Opština, međutim, zemlju na Jazu u svoje vlasništvo vraća po duplo većoj cijeni - 115 eura po kvadratu i time “Megaprometu” ustupa više od 8.000 kvadrata kod Svetog Stefana.

Osim Kuljače i Trnskog, policija je prije tri dana privela nekadašnju šeficu budvanskog katastra Mirjanu Marović, bivšeg potpredsjednika Opštine Lazara Rađenovića, vlasnika kompanije “Megapromet”

Miodraga Miša Mitrovića, kao i procjenitelje Milku Lazarević i Marka Radunovića i Ljubišu Baćevića.

Bonus video: