Sve smo radili po zakonu i propisima

Svjedok u Višem sudu kazao da su postojale i poštovane pisane procedure za odobrenje kredita
93 pregleda 0 komentar(a)
Milka Ljumović i Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Milka Ljumović i Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.10.2015. 07:17h

Bivši direktor filijale CKB-a u Budvi Ivan Dajković, izjavio je juče da nema saznanja da je bilo ko od optuženih za zloupotrebu službenog položaja naređivao da se u toj banci uradi bilo što mimo zakonske procedure.

"Nemam saznanja da su Milka Ljumović i Bose Tatar ili bilo ko od optuženih, meni naredio da uradim bilo što mimo zakonske procedure", rekao je Dajković svjedočeći u nastavku suđenja u predmetu CKB.

On je pred sutkinjom Anom Vuković potvrdio odbranu okrivljenih - da je postojala pisana procedura prilikom odlučivanja za dodjelu kredita.

"Postojale su pisane procedure za odobrenje kredita, koje regulišu dodjelu kredita, ali se ne sjećam u kom periodu. Od 2006. godine sam bio direktor filijale. Nisam ništa radio napamet. Sve je rađeno po pisanim procedurama, u vrijeme starog menadžmenta. Poznato mi je da je za VIP klijente postojala skraćena procudera za dodjelu kredita. Brže su se rješavali zahtjevi za dodjelu kredita. Dešavalo se da u praksi da se zaključi ugovor o kreditu i da se ne obezbijedi u potpunosti, bez hipoteke, zato što su katastri i sudovi bili neažurni. Čekali smo na upis hipoteke i po nekoliko mjeseci. Nikada se nije desilo da kredit ostane neobezbijeđen jer smo uzimali primarno sredstvo obezbjeđenja - mjenicu i mjenično ovlašćenje", kazao je Dajković, odgovarajući na pitanja advokata Miodraga Bojanića.

On je rekao da ne zna ništa o dodjeli šest kredita i garancija koji se pominju u optužnici.

"Nemam ni posrednih, ni neposrednih saznanja u vezi odobrenih kredita i garancija. Nisam učestvovao u zaključivanju tih ugovora", rekao je svjedok.

Šest bivših menadžera u CKB-u optuženi su da su navodno u periodu od 2005. do 2007. godine zloupotrijebili službeni položaj i toj banci nanijeli štetu.

Dio okrivljenih demantovao je te navode tokom dosadašnjeg suđenja i novu upravu okrivio za brojne greške u poslovanju.

Oni su u nekoliko navrata saopštili da krivično djelo u tom slučaju ne postoji i da je optužnica politički motivisana.

Bonus video: