Mnogo tereta za nejaka pleća

Idejno rješenje nije rezultat integralnog pristupa planiranju - na čemu insistira Zakon - već je rezultat višedecenijskih, izrazito negativnih praksi u domenima planiranja
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2018. 11:15h

Vala si više dosadio, vele mi neka djeca, tom pričom o potkrovlju zgrade u Ulici Vuka Karadžića u PG...

Te ja što ću - hajde onda, rekoh, da napišem dva-tri reda o sramotnoj namjeri da se ruši BEKO - bivša robna kuća u Podgorici - o namjeri ispred koje stoje neki investitori - koje zdušno podržava niko drugi do naš mladi, naočiti i nadasve učeni dr Vuković, gradonačelnik PG - kad skočiše na mene neke arhitektice mlade - mnogo mlade, mnogo slatke i mnogo neudate...

Dobro, veli Svetlana, najmlađa i najslađa među mladim arhitekticama - recimo da je Vlada CG - na predlog ministra nadležnog za poslove izgradnje - donijela Odluku da te postavi na mjesto v.d. Glavnog državnog arhitekta. Recimo da si baš ti GDA - baš ti - i da je tebi - a ne uvaženom prof. dr Vuksanoviću, d.i.a. - pao na sto Zahtjev gospođe te-i-te, odnosno Stambene zgrade u Ulici Vuka Karadžića broj 11, Glavni grad Podgorica - po pitanju davanja saglasnosti na Idejno rješenje za rekonstrukciju dijela krova te zgrade - dijela koji pripada baš ulazu 11. Kako bi, molim te, postupio?

Zahvalio bih Vladi, rekoh, na ukazanoj časti - dubokim naklonom i širokim osmjehom - a poziciju GDA bih odbio, naravno. Ubijeđen sam da u ovom istorijskom trenutku ne postoje preduslovi - kadrovski, prije svega, a zatim ni institucionalni, odnosno sistemski - a ne postoji ni politička volja za adekvatno i učinkovito tretiranje problema, citiraću Zakon: “... autentičnosti prostora i identiteta naselja, obezbjeđenja kvaliteta arhitektonskih rješenja, unapređenja vizuelnog kvaliteta objekata i naselja, kao i obezbjeđenja i promocije najbolje prakse u oblasti urbanizma i arhitekture”. Na stranu što terminologija - riječ ‘kvalitet’ je posebno iritantna - nedvojbeno ukazuje na površno poznavanje tematike. A ne dopada mi se - nikako - ni način na koji je Zakonom definisan djelokrug GDA. Ovlaštenja GDA su preširoka i preodgovorna. Mnogo je to tereta za jedna nejaka pleća. Na stranu što GDA nije u obavezi da konsultuje javnost - bez obzira što su transparentnost i aktivno učešće javnosti u procesima planiranja ključni imperativi koje promovira Zakon. A što se tiče kontrole odluka koje GDA donosi...

Dobro, dobro, prekide me Slavica, recimo da ti se GDA Vuksanović obratio - kao kolegi kojemu je arhitektura Titograda baš na srcu - i da od tebe traži mišljenje po pitanju pomenutog Idejnog rješenja. Što misliš o tom Idejnom rješenju?

Rekao bih da to Idejno rješenje - kao i sve što mu je prethodilo i što ga je uslovilo - nije rezultat integralnog pristupa planiranju - na čemu insistira Zakon - već je rezultat višedecenijskih, izrazito negativnih praksi u domenima planiranja, odnosno prostornog uređenja, te izgradnje objekata. GDA bi trebalo da se vrati na svoj mali Arhitektonski fakultet, da pokuša da što prije zaboravi tu GDA epizodu i da na miru dočeka penziju.

A kada bi ti ponudio honorarčić?

OK, GDA je pozitivno odgovorio na Idejno rješenje, odnosno na Zahtjev gospođe te-i-te, odnosno Stambene zgrade u Ulici Vuka Karadžića broj 11 - pozivajući se na smjernice za “arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekata u okviru Urbanističkog projekta “Nova Varoš - Blok P”” - odnosno u okviru Elaborata Urbanistički projekat “Nova Varoš” u Podgorici/ Blokovi: A, E, F, B, T, N, O, P, S, C, D i Y - koji je usvojen u februaru davne 2012. godine - i koji je, nekim čudom, još uvijek na snazi. Hajde da vidimo, za početak, što tamo piše. Na strani 57, ispod naslova “Osnove za utvrđivanje urbanističko-tehničkih uslova” - piše, između ostaloga, i ovo: “Pošto se radi o specifičnim intervencijama i uslovima gradnje na malim prostorima gdje treba da se postignu vrhunski zahtjevi (vrhunski zahtjevi, naravno - op.a.) u pogledu načina gradnje, plastike fasade, karaktera arhitekture, precizne dimenzije objekta u svim pravcima, a u uslovima poštovanja i zaštite susjeda i ukupne ambijentalne sredine, neophodno je za izradu adekvatnih urbanističko-tehničkih uslova (nadam se da je do sada sve jasno - op.a.), a naročito kod blokova starog jezgra gdje preovladava individualna gradnja usitnjenih parcela, u sklopu Odluke o usvajanju Izmjena i dopuna UP-a “Nova Varoš” donijeti zaključak da odmah nakon usvajanja Plana (pazite sad, sad je važno - op.a.) treba uraditi elaborat do detaljnog nivoa (elaborat do detaljnog nivoa - molim vas - op.a.) kojim se potvrđuju i stvaraju uslovi za sigurnu realizaciju rješenja i uslova UP-a “Nova Varoš””. I još veli: “Detaljno snimljene situacije pojedinačnih objekata i ukupnih nizova objekata sa njihovim parcelama, visinskim kotama itd. (to je jadan od tih uslova - op.a.)”. I još: “Detaljna analiza postojećeg stanja sa aspekta vrednovanja osnovne građevinske vrijednosti koja podrazumijeva kvalitete, materijala, zahtjeve na statičku stabilnost objekta itd., zatim kvalitete arhitektonskog nasleđa izraženog u fasadama objekata, krovovima, materijalima, parternom uređenju itd.” Dakle, ELABORAT! - prije svega i iznad svega - kojim se potvrđuju i stvaraju uslovi za sigurnu realizaciju rješenja i uslova UP-a “Nova Varoš”! Postoji li taj Elaborat? Da li je urađen? Što mislite?

A zašto, upita Marija, u tom Elaboratu piše da treba uraditi novi Elaborat do detaljnog nivoa? Zašto taj Elaborat nije urađen do detaljnog nivoa? Onda nam ne bi trebao novi.

Trebalo bi provjeriti što piše u Programskom zadatku za izradu UP “Nova Varoš - Blok P”, uključi se Sanja.

Trebalo bi provjeriti što piše u Programskom zadatku za izradu Izmjena i dopuna DUP “Nova Varoš” u Podgorici - iz januara 2016. (SLCG, Opštinski propisi, 05/16), nadoveza se Marija.

Molim vas, rekoh, trebalo bi provjeriti što piše u Programskom zadatku za izradu DUP “Nova Varoš” u Podgorici - nema više izmjena i dopuna - Ministarstvo održivog razvoja i turizma insistira - dopisom iz maja 2017, ako se ne varam - a pozivajući se na odluke Ustavnog suda, da su planski dokumenti - “kao temporalni akti” - prestali da važe istekom perioda za koji su donijeti - nije smiješno, molim vas - i da se, prema tome, ne mogu ni mijenjati. U praksi se to svodi na brisanje onoga “izmjene i dopune” iz odluka o izradi planskih dokumenata. Dakle, donose se odluke o izmjenama odluka o izradi izmjena i dopuna planskih dokumenata - što će reći da u tim odlukama - novim odlukama - imate član koji kaže, parafraziraću, da se u tekstu Odluke i u Programskom zadatku briše ono “izmjene i dopune”. Shodno tome, ne govorimo više o Odluci o izradi Izmjena i dopuna DUP “Nova Varoš”, nego o Odluci o izmjeni Odluke o izradi Izmjena i dopuna DUP “Nova Varoš”.

I? Što je poenta? Mogu li se mijenjati planski dokumenti, ili se ne mogu mijenjati?

Mogu se mijenjati, naravno. S tim da je velika enigma koji su planski dokumenti prestali da važe, a koji nisu. I na koje planske dokumente GDA ima pravo da se poziva, a na koje nema. To jedno od pitanja za dospodina GDA.

OK, u sljedećemo broju malo o sramotnoj namjeri da se ruši BEKO - a zatim ide serija otvorenih pisama državnim organima, te organima državne uprave i lokalnih samouprava - po pitanju aktuelnih dešavanja na krovu stambene zgrade u Ulici Vuka Karadžića u Podgorici.

Ako ste mislili da sam riješio da stavim tačku na tu priču - prevarili ste se...

Galerija

Bonus video: