Novela iz devet priča napisana u vozu

Vojislav Pejović, naučnik koji se bavi i književnošću, svojim prvim romanom “Život i smrt Milana Junaka” (izdanje Vijesti) skrenuo je pažnju na svoje pisanje ne samo u Crnoj Gori već u regionalnim razmjerima
0 komentar(a)
američki sfumat (novina)
američki sfumat (novina)
Ažurirano: 08.10.2015. 15:07h

Knjiga “Američki sfumato” Vojislava Pejovića nedavno je objavljena u izdanju “Vijesti” u okviru edicije “Uliks”.

“Američki sfumato”, novela iz devet priča, napisana je uglavnom, kako ističe autor, u vozu, “na putu između kuće i posla.

“U priče sam se upustio jer sam vjerovao - naivno, ispostaviće se - da to iziskuje manje napora od romana, i jer mi je Svetlana Slapšak jednom davno pružila šansu, objavivši par mojih ranih radova u časopisu 'ProFemina'”, komentariše autor ističući da se ideja, koja je prethodila pisanju ove knjige - “zgusnula u sfumato”, jedne zimske večeri daleke 2009. Priče su, kako zapisuje Pejović, nastajale inspirisane kompozicijama Đanga Rajnharda, Dvoržakovim Koncertom za violončelu u h-molu, uz Bahove Goldberg varijacije... A kada je riječ o književnim nadahnućima tu su “Peščanik” Danila Kiša, stihovi Boba Dilana...

Vojislav Pejović, naučnik koji se bavi i književnošću, svojim prvim romanom “Život i smrt Milana Junaka” (izdanje Vijesti) skrenuo je pažnju na svoje pisanje ne samo u Crnoj Gori već u regionalnim razmjerima.

Vojislav Pejović (1972) bavi se pisanjem naučnih radova, uglavnom iz neurologije i interne medicine. Na srpskohrvatskom je objavio roman “Život i smrt Milana Junaka” (2008), prevode poezije Čarlsa Simića (2002) i četrdesetak tekstova za “Vijesti” i portal “Peščanik”. Živi i stvara u Evanstonu u Ilinoisu.

Bonus video: