Za Zindovićem raspisana i međunarodna potjernica

Zindović je krajem marta u Višem sudu u Bijelom Polju osuđen na 15 godina i tri mjeseca zatvora, zbog ubistva Luke Popovića
142 pregleda 18 komentar(a)
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 08.10.2015. 17:45h

NCB Interpol Podgorica raspisao je međunarodnu Interpolovu potjernicu za Jovicom Zindovićem.

Osuđenik Jovica Zindović pobjegao je juče zatvorskim čuvarima, nakon što su ga ovi prethodno dovezli kući u Mojkovac.

"Službenici Uprave policije MUP-a, od momenta saznanja da je zatvorenik Jovica Zindović pobjegao iz porodične kuće prilikom odobrene posjete od strane ZIKS-a, preduzimaju mjere i radnje na njegovom pronalasku i lišenju slobode", saopšteno je iz Uprave policije.

Zindović je krajem marta u Višem sudu u Bijelom Polju osuđen na 15 godina i tri mjeseca zatvora, zbog ubistva Luke Popovića.

Prema optužnici, Zindović je 13. januara prošle godine, u žabljačkom hotelu "Enigma" s umišljajem lišio života Pljevljaka Luku Popovića.

Iz ZIKS-a su objasnili da je ubici Luke Popovića odobrena posjeta teško bolesnom članu uže porodice, koja se realizovala u njegovoj porodičnoj kući u mjestu Babića Polje.

Iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija sinoć je saopšteno da su zbog bjekstva Zindovića suspendovani načelnik zatvora Bijelo Polje Goran Šćekić, rukovodioc Odsjeka sprovodničkog obezbjeđenja Safet Dizdarević i službenici sprovodničkog obezbjeđenja Duško Tomić i Sead Alić.

Iz kabineta vrhovnog državnog tužilaštva je saopšteno da je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju, kao stvarno nadležno tužilaštvo, pokrenulo izviđajne radnje povodom bjekstva Zindovića iz zatvora u Bijelom Polju.

"U postupku izviđaja tužilaštvo je naložilo Centru bezbjednsoti u Bijelom Polju da prikupi obavještenja i uzme izjave od načelnika zatvora u Bijelom Polju, pripadnika zatvorske policije koji su bili zaduženi za čuvanje osuđenika, kao i službenika zatvora koji su odgovorni za bezbjednost zatvorenika. Osim toga tužilaštvo je preduzelo i potrebne radnje kako bi se ispitala valjanost dokumentacije na osnovu koje je J.Z. odobrena posjeta bolesnom članu porodice u Mojkovcu", navodi se u saopštenju vrhovnog državnog tužilaštva.

Ministarstvo pravde saopštilo je da su preduzete sve mjere i aktivnosti radi pronalaženja i povratka Zindovića u zatvor.

"Istovremeno se pristupilo svestranoj analizi radi ocjene zakonitosti i cjelishodnosti u postupanju svih službenih lica, uključenih u predmetni događaj, radi utvrđivanja individualne odgovornosti. Ministarstvo pravde je, u skladu sa svojim ovlašćenjima, dalo saglasnost u skladu sa zakonom, da se za Jovicom Zindovićem raspiše međunarodna potjernica, a na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova, NCB Interpol Podgorica. Nadležni organi za otkrivanje i krivično gonjenje započeli su odmah po prijemu obavještenja o bjekstvu zatvorenika intenzivne radnje u okviru svojih nadležnosti u cilju utvrđivanja okolnosti pod kojima se desilo bjekstvo zatvorenika Jovice Zindovića", navodi se u sopštenju Ministarstva pravde.

Bonus video: