ZINDOVIĆ UTEKAO ČUVARIMA

Ostavka direktora ZIKS-a zbog bijega zatvorenika

Iz ZIKS-a su kazali da je ubici Pljevljaka Luke Popovića odobrena posjeta te ško bolesnom članu uže porodice i da je juče oko 16 sati pobjegao stražarima
94 pregleda 39 komentar(a)
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Jovica Zindović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 08.10.2015. 05:26h

Osuđenik Jovica Zindović pobjegao je juče zatvorskim čuvarima, nakon što su ga ovi prethodno dovezli kući u Mojkovac.

Iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija sinoć je saopšteno da su zbog toga suspendovali načelnika zatvora Bijelo Polje Gorana Šćekića, rukovodioca Odsjeka sprovodničkog obezbjeđenja Safeta Dizdarević i službenike sprovodničkog obezbjeđenja Duška Tomića i Seada Alića.

“Ne mogu da vam dam informacije o tom slučaju, obratite se upravi ZIKS-a”, kazao je “Vijestima” suspendovani načelnik bjelopoljskog zatvora Goran Šćekić.

Direktor ZIKS-a Miljan Perović ponudio je sinoć ostavku ministru pravde Zoranu Pažinu. Pažin nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Iz ZIKS-a su objasnili da je ubici Luke Popovića odobrena posjeta teško bolesnom članu uže porodice, koja se realizovala u njegovoj porodičnoj kući u mjestu Babića Polje.

Navodi se da je Zindović oko 16 časova pobjegao u nepoznatom pravcu, o čemu su obavijestili Upravu policije i Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju.

“Po do sada prikupljenim informacijama, moguće je da se radi o nesavjesnom radu, odnosno postupanju službenika Zatvora Bijelo Polje koje može imati obilježja zloupotrebe položaja ili prekoračenja ovlašćenja u službi”, piše u saopštenju uprave ZIKS-a.

Više sagovornika “Vijesti” tvrdi da je Zindović i ranije išao kući iz bjelopoljskog zatvora, gdje služi kaznu za ubistvo Luke Popovića.

“Dobijao je dozvolu i kada mu je sinu bio rođendan”, kazao je izvor “Vijesti”.

Službenici ZIKS-a negirali su nezvanično te informacije, objašnjavajući da je taj zatvorenik samo jednom ranije odvezen kući zbog bolesti majke.

Krajem marta 2014. godine Jovica Zindović osuđen je na 15 godina i tri mjeseca zatvora.

Prema optužnici, on je 13. januara 2013. s umišljajem ubio Popovića u žabljačkom hotelu “Enigma”.

Zindović je oženio sestru Darka i Duška Šarića, dok je pokojni Popović brat od strice Šarićeve nevjenčane supruge Lane Popović.

Mediji su Zindovića dovodili u rodbinsku vezu sa bivšim šefom policije Veselinom Veljovićem.

Obrazlažući prvostepenu presudu, sudija Vidomir Bošković kazao je tada da je optuženi tokom suđenja tvrdio da je do ispaljivanja došlo slučajno i da ga je pritom Luka “dohvatio za ruku”.

“Izvedenim dokazima, utvrđeno je činjenično stanje da su optuženi i oštećeni bili u prijateljskim odnosima... Kritičnog dana su se sa više lica družili u hotelu 'Enigma', a oko 22 sata, kada su pošli u sobu, optuženi je izvadio pištolj i ispalio dva projektila, od kojih je jedno zrno pogodilo oštećenog”, rekao je sudija.

Ubistvo se dogodilo oko 22 sata, ali policija nije obaviještena odmah nakon ubistva, već sa zakašnjenjem.

“Kunem se u troje djece da to nijesam namjerno uradio. Sve se desilo sasvim slučajno. Jedna sekunda je bila i to se desilo“, rekao je Zindović u završnim riječima na suđenju.

Porodica stradalog napustila je hitro sudnicu nakon prvostepene presude i poručila sudiji da se stidi.

Otac pokojnika, Duško Popović krajem prošle godine predao je vrhovnom državnom tužiocu zahtjev da se pokrene nova istraga o ubistvu njegovog sina.

Popović je tada saopštio da je tijelo njegovog ubijenog sina Luke nakon zločina premještano iz jedne hotelske sobe u drugu, kako bi se prikrili dokazi i stvarni motiv zločina.

“Predmet nikada i niko ne može zatvoriti, dok ne stigne zaslužena kazna sve koji su umiješani u zločin. Ako sve ovo u obnovljenom postupku ne bi uspio da dokažem, spreman sam da prihvatim kaznu ubice moga sina, a njega neka puste na slobodu. Apsolutno tvrdim da je na sceni bila orkestrirana, kolektivna opstrukcija dokaza kako bi se zaštitio ubica i nalogodavac zločina”, rekao je tada Popović.

Već zaslužio zakonske pogodnosti?

Iz ZIKS-a su saopštili da je Zindović pušten u skladu sa Zakonom o izvršenju kazni zatvora, u kome piše koje pogodnosti osuđenik može koristiti.

U članu 31 tog akta piše da zatvorenik može posjetiti teško bolesnog člana porodice.

Pogodnosti se odobravaju na osnovu procjene bezbjednosti, ponašanja tokom izdržavanja kazne i postignutog stepena realizacije programa tretmana i reintegracije zatvorenika.

Pojačane policijske kontrole, posebno na graničnim prelazima

Iz Centra bezbjednosti Bijelo Polje, “Vijestima” je sinoć rečeno da su pojačane aktivnosti službenika policije u kontroli vozila i osoba u cilju pronalaska odbjeglog Zindovića.

“Kontrole su naročito pojačane prema graničnim prelazima“, rečeno je “Vijestima”.

Za njim je već raspisana nacionalna potjernica, poslije koje slijedi i Interpolova.

I na bjelopoljskim ulicama sinoć su bile primjetno pojačane patrole policije koje su kontrolisale vozila i lica.

Preporučujemo za Vas