Iran za bojkot zbog Ruždija

Organizatori su izabrali temu o slobodi izražavanja
0 komentar(a)
Salman Ruždi, Foto: Beta/AP
Salman Ruždi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.10.2015. 16:59h

Iransko Ministarstvo kulture kritikovalo je juče prisustvo britanskog knjiženika Salmana Ruždija na Sajmu knjiga u Frankfurtu i najavilo da će Iran vjerovatno bojkotovati tu manifestaciju, javila je agencija Irna.

"Kada smo čuli da će Salman Ruždi doći na sajam, uputili smo protestno pismo organizatorima i zatražili od drugih muslimanskih zemalja da to isto učine”, izjavio je zamjenik iranskog ministra kulture Abas Salehi.

Prema njegovim riječima, Iran će narednih dana pokušati da “ubijedi” organizatore sajma da promijene stav, jer u protivnom postoji mogućnost da ta zemlja bojkotuje tu kulturnu manifestaciju, koja se održava od četrnaestog do osamnaestog oktobra.

"Organizatori sajma su ove godine izabrali temu o slobodi izražavanja, a pozvali su osobu koja vrijeđa naša vjerovanja... Uvrede Salmana Ruždija i nekih karikaturista predstavljaju kršenje slobode izražavanja”, dodao je zamjenik ministra kulture Irana Salehi, aludirajući na karikature proroka Muhameda.

Ruždi je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva cijelu jednu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini 1989. izdao vjerski dekret - fatvu - kojom je naredio vjernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu “Satanski stihovi”.

Homeini je tada obećao nagradu od četiri miliona dolara za njegove ubice. Iranska vlada je 1998. godine saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Homeinijev nasljednik, Ali Hamenei, izjavio je 2005. godine da je Ruždi (68) otpadnik koji bi mogao da bude ubijen. Bivši iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je 2007. godine da je fatva i dalje na snazi.

Bonus video: