Ko će dobiti Nobelovu nagradu za književnost

Akademija, odnosno njenih 18 članova, šarolik sastav pisaca, teoretičara književnosti, odlučuje koga će nagraditi jer je “proizveo najistaknutiji rad na polju književnosti”
0 komentar(a)
Nobelova nagrada za mir, Foto: Ilustracija
Nobelova nagrada za mir, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 07.10.2015. 15:35h

Švedska akademija objaviće sjutra, u 13 časova, ime 112. lauretata Nobelove nagrade za književnost.

Akademija, odnosno njenih 18 članova, šarolik sastav pisaca, teoretičara književnosti i ostalih, odlučuje koga će nagraditi jer je “proizveo najistaknutiji rad na polju književnosti”.

Na listi britanske kladionice "Ladbrokers", koja već deset godina prihvata opklade za dobitnike Nobelove nagrade za književnost, prva postavka izgleda ovako: Svetlana Aleksijevič, novinarka i spisateljica iz Bjelorusije vodi sa kvotom 5/1.

Slijedi je Haruki Murakami, japanski pisac, miljenik izdavača i publike širom svijeta sa kvotom 6/1.

Istu kvotu kao Murakami ima i Ngugi va Tiongo, ime koje je na vrhu ljestvice u posljednjih nekoliko godina, kenijski pisac koji piše na maternjem gikuju jeziku.

Sa kvotom 10/1 slijedi Filip Rot, često nazivan najvećim američkim piscem.

Džojs Kerol Outs viđena je kao ozbiljan takmac za nagradu već godinama, njena kvota je 12/1, dok sirijskog pjesnika Adonisa, koji živi u izgnanstvu u Parizu od 1960. godine, više od decenije predlažu kao dostojnog pobjednika trke za književnog Nobela. Mnogi ga smatraju najvećim živim piscem koji stvara na arapskom.

Bonus video: